Na spisku 316 firmi

Bez autora
May 05 2010

Narodna banka Srbije dostavila je na adrese 16 privrednih sudova novi spisak pravnih subjekata koji su “kandidati” za automatski stečaj. U poslednjih mesec dana ukupno 466 pravnih lica, od kojih 316 firmi, deset zadruga, ali i 12 javnih preduzeća ispunilo je uslov da se kod njih pokrene predstečajni postupak, ali i da se, ukoliko se u roku od dva meseca, za njihovu sudbinu ne zainteresuje niko od poverilaca, ugase. Ono što je zajedničko za sve ove pravne subjekte jeste da su im računi u blokadi tri godine, a prema novom Zakonu o stečaju, upravo to je i signal da se kod njih pokrene mehanizam automatskog stečaja. Među novim kandidatima za brisanje iz registra privrednih subjekata nalazi se najveći broj manjih firmi za uvoz i izvoz koje je, inače, tokom devedesetih, bilo vrlo moderno osnivati. Ali, pored “tašna-mašna” preduzeća, tu je i nekoliko javnih firmi poput Preduzeća za građevinsko zemljište i puteve “Majdanpek”, Direkcije za izgradnju opštine Bela Palanka, Javno preduzeće za turizam u Velikom Gradištu, veterinarskih stanica Ćuprija i Bajina Bašta, Zavod za farmaciju Srbije, Zavod za urbanizam Subotica...

Na spisku 316 firmiNarodna banka Srbije dostavila je na adrese 16 privrednih sudova novi spisak pravnih subjekata koji su “kandidati” za automatski stečaj.

U poslednjih mesec dana ukupno 466 pravnih lica, od kojih 316 firmi, deset zadruga, ali i 12 javnih preduzeća ispunilo je uslov da se kod njih pokrene predstečajni postupak, ali i da se, ukoliko se u roku od dva meseca, za njihovu sudbinu ne zainteresuje niko od poverilaca, ugase.

Ono što je zajedničko za sve ove pravne subjekte jeste da su im računi u blokadi tri godine, a prema novom Zakonu o stečaju, upravo to je i signal da se kod njih pokrene mehanizam automatskog stečaja.

Među novim kandidatima za brisanje iz registra privrednih subjekata nalazi se najveći broj manjih firmi za uvoz i izvoz koje je, inače, tokom devedesetih, bilo vrlo moderno osnivati. Ali, pored “tašna-mašna” preduzeća, tu je i nekoliko javnih firmi poput Preduzeća za građevinsko zemljište i puteve “Majdanpek”, Direkcije za izgradnju opštine Bela Palanka, Javno preduzeće za turizam u Velikom Gradištu, veterinarskih stanica Ćuprija i Bajina Bašta, Zavod za farmaciju Srbije, Zavod za urbanizam Subotica...

Trgovinski sud u Beogradu će, recimo, pokrenuti predstečajni postupak i za “Borbu”, SJU Radio-televizija Jugoslavija, ali i za dva pozorišta i to - Pozorište “Sklonište” i Roda teatar, kao i za Radio Zvezdaru. Nadležni sud u Subotici pozvaće poverioce da, možda, od nestajanja spasu nekada kultni KPGT. Na listi kandidata za gašenje su i Karate savez Srbije i Crne Gore, Udruženje estradnih umetnika iz Zrenjanina.

Većina se briše

Poslednje informacije iz 16 privrednih sudova gde se trenutno vode predstečajni postupci za oko 11.000 pravnih lica, od kojih je najveći broj firmi, govori da je izuzetno malo interesovanje poverilaca da pokrećući stečajni postupak ili pokrivajući “minus” pravnih lica koja su u blokadi, te firme spasu od gašenja.

Procene su, tako, da će već 1. juna iz privrednog sistema nestati gotovo 10.000 pravnih subjekata, od kojih gotovo 6.000 firmi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik