Na spisku za stečaj 83 pirotska preduzeća

Bez autora
Apr 13 2010

Ukupno 83 preduzeća iz Pirota nalazi se na listi firmi za automatski stečaj pošto su im računi u blokadi duže od tri godine. Na tom spisku ima dosta takozvanih fantomskih firmi, ali su na spisku i fabrika boja i lakova Suko, Holding kompanija Progres, Agrostočar, Mlekara, Oprema, Pionir i Navip vinovoće, kao i pojedine zemljoradničke zadruge. Interes je Sindikata da radnici ukoliko preduzeće ima imovinu, uplate predujam za pokretanje stečajnog postupka, kako bi oni naplatili svoja potraživanja od 12 minimalnih zarada i povezivanju radnog staža za dve godine. Ukoliko firma nema imovinu, sindikat će zahtevati ostvarivanje prava na devet minimalnih zarada i povezivanje staža iz Fonda solidarnosti za radnike u firmama koje će prestati da postoje u postupku stečaja. Prema novom zakonu o stečaju, u slučaju preduzeća čiji su računi više od tri godine u blokadi, pokreće se predstečajni postupak. Ukoliko u roku od 60 dana, preduzeće ne odblokira račun bar na jedan dan, podnese plan restrukturiranja ili uplati naknadu za pokretanje stečajnog postupka, automatski se briše iz registra, a sve imovina prelazi u vlasništvo države.

Na spisku za stečaj 83 pirotska preduzećaUkupno 83 preduzeća iz Pirota nalazi se na listi firmi za automatski stečaj pošto su im računi u blokadi duže od tri godine.

Kako je kazao predsednik Veća Saveza samostalnih sindikata Pirota Rodoljub Ćirić, na tom spisku ima dosta takozvanih fantomskih firmi, ali su na spisku i fabrika boja i lakova Suko, Holding kompanija Progres, Agrostočar, Mlekara, Oprema, Pionir i Navip vinovoće, kao i pojedine zemljoradničke zadruge.

- Interes je Sindikata da radnici ukoliko preduzeće ima imovinu, uplate predujam za pokretanje stečajnog postupka, kako bi oni naplatili svoja potraživanja od 12 minimalnih zarada i povezivanju radnog staža za dve godine - kazao je Ćirić i dodao da ukoliko firma nema imovinu, sindikat će zahtevati ostvarivanje prava na devet minimalnih zarada i povezivanje staža iz Fonda solidarnosti za radnike u firmama koje će prestati da postoje u postupku stečaja.

Prema novom zakonu o stečaju, u slučaju preduzeća čiji su računi više od tri godine u blokadi, pokreće se predstečajni postupak.

Ukoliko u roku od 60 dana, preduzeće ne odblokira račun bar na jedan dan, podnese plan restrukturiranja ili uplati naknadu za pokretanje stečajnog postupka, automatski se briše iz registra, a sve imovina prelazi u vlasništvo države.

Na spisku koji je Narodna banka Srbije objavila 1. aprila nalazi se 10.977 firmi čiji su računi duže od tri godine blokirani.

Prema novom Zakonu u o stečaju, NBS će jednom mesečno objavljivati spisak preduzeća i dostavljati ih nadležnim privrednim sudovima, koji će nakon toga pokretati predstečajne postupke.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik