Napravila je "prvi potez na dejtu" i postala najmlađa milijarderka na svetu

Bez autora
Feb 16 2021

Akcije kompanije "Bumble", vlasnika istoimene aplikacije za spojeve, porasle su u četvrtak nakon inicijalne javne ponude, čineći 31-godišnju izvršnu direktorku i suosnivača Vitni Vulf Herd najmlađim samoostvarenim milijarderom na svetu.

Naime, radi se o aplikaciji koja se razlikuje od ostalih aplikacija za pronalaženje partnera po tome što samo žene mogu napraviti prvi potez i kontaktirati muškarce. Upravo ta ideja o "prvom potezu za dejt" je Vulf Herd dovela do statusa milijardera. Njenih skoro 12 odsto udela u kompaniji vredelo je 1,6 milijardi dolara u četvrtak, izvestio je Forbs.

Akcije "Bumble" počele su da se trguju po ceni od 76 dolara, znatno iznad početne cene za IPO od 43 dolara po akciji. Kompanija je debitovala nekoliko sati nakon otvaranja tržišta u četvrtak.

Pored toga što je najmlađa milijarderka na svetu, ona je i najmlađa žena izvršni direktor koji je ikada izašao na berzu u SAD-u.

Sa 76 dolara po akciji u četvrtak rano popodne, tržišna kapitalizacija "Bumble"-a iznosila je 8,6 milijardi dolara.

Vulf Herd osnovala je "Bumble" 2014. godine ubrzo nakon što je tužila Tinder, svog prethodnog poslodavca, zbog seksualnog uznemiravanja. Izjavila je da joj je bivši šef i dečko Džastin Matin slao pretnje, pogrdne tekstove i oduzimao joj titulu suosnivača na Tinderu. Tinder je porekao bilo kakvu nepravdu i slučaj je rešen brzo i poverljivo.

Nakon što je napustila Tinder, Vulf Herd je sa Andrejem Andrejevim, ruskim milijarderom iz Londona, koji je izgradio uspešne aplikacije za pronalaženje partnera na mreži za evropsko i latinoameričko tržište, pokrenula "Bumble". Na "Bumble"-u samo žene mogu da uspostave prvi kontakt, što je faktor koji razlikuje ovu aplikaciju od drugih aplikacija za upoznavanje.

Andreev je napustio kompaniju u novembru 2019. godine, četiri meseca nakon što je Forbs objavio istragu koja je pronašla navode o mizoginoj atmosferi u londonskoj kancelariji, pod Andreevim rukovodstvom - u neskladu sa "Bumble" mantrom o osnaživanju žena.

Kompanija je negirala većinu navoda i pokrenula internu istragu koju je vodila britanska advokatska firma Doile Claiton, koja je zaključila "da je glavni navod u članku Forbsa - da u londonskoj kancelariji trenutno postoji mizoginistička atmosfera - netačan". Međutim, istraga je identifikovala mali broj sadašnjih i bivših zaposlenih koji veruju da u kompaniji postoje elementi seksizma, tada je navedeno.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik