Nema srpskih kompanija na "crnoj listi" Svetske banke

Bez autora
Nov 10 2011

Na "crnoj listi" Svetske banke(SB), nema srpskih kompanija koje su zbog nepravilnosti diskvalifikovane na javnim nabavkama ili zaključenog pojedinačnog ugovora za dobijanje zajma, izvođenje radova, isporuke robe ili usluga.Na toj listi nema srpskih preduzeća. SB je stroga u primeni svojih pravila, te tako, ako se utvrde nepravilnosti, banka ubrzo stavlja kompaniju na crnu listu i propisuje sankciju - zabranu učešća u određenom periodu ili zauvek. Slučaj korupcije ili prevare se lako otkrije, a sankcije za to su vrlo rigorozne.

Nema srpskih kompanija na "crnoj listi" Svetske bankeNa "crnoj listi" Svetske banke(SB), nema srpskih kompanija koje su zbog nepravilnosti diskvalifikovane na javnim nabavkama ili zaključenog pojedinačnog ugovora za dobijanje zajma, izvođenje radova, isporuke robe ili usluga, izjavio je danas viši specijalista za javne nabavke SB Hoze Martinez.

"Koliko je meni poznato, na toj listi nema srpskih preduzeća", rekao je Martinez na skupu u Privrednoj komori Srbije, organizovanom kako bi se članice PKS upoznale sa procedurom koju prilikom konkurisanja primenjuje ova svetska finansijska organizacija.

Martinez je istakao da SB stroga u primeni svojih pravila, te tako, ako se utvrde nepravilnosti, banka ubrzo stavlja kompaniju na crnu listu i propisuje sankciju - zabranu učešća u određenom periodu ili zauvek.

On je objasnio da se slučaj korupcije ili prevare lako otkrije, a da su sankcije za to vrlo rigorozne.

Naime, ako SB stavi na "crnu listu" određenu firmu, ona će se naći na istoj takvoj listi i kod drugih međunarodnih finansijskih organizacija, prema međusobno postignutom dogovoru tih institucija.

Martinez je precizirao da je taj spisak objavljen na sajtu Svetske banke.

Koliko su pravila SB za dobijanje određene javne nabavke stroga pokazuje i to da kada se konkretna zemlja i banka dogovore za finansiranje određenog projekta, ugovor koji je sklopljen mora da sadrži plan javne nabavke, odnosno, šta se sve finansira.

"Mi ne finansiramo ništa što nije navedeno u planu javnih nabavki", precizirao je Martinez.

Pojašnjavanje procedure od velikog značaja

On se osvrnuo i na to da li u finansiranju građevinskih radova imaju prioritet domaće ili inostrane kompanije, istakavši da u našem slučaju domaće firme nemaju taj prioritet, jer merilo je "prihod po glavi stanovnika ispod praga siromaštva određenom u Razvojnom programu Ujedinjenih nacija".

"Ja vam čestitam zato što ste ispod tog nivoa", rekao je Martinez.

Martinez je sa druge strane kazao da prilikom nabavke robe može da se iskoristi nacionalni prioritet, ali tu nameru kompanija mora da naglasi u tenderskoj dokumentaciji.

Jedini uslov je, objasnio je da jedna trećina materijala koji se koristi za proizvodnju robe bude nacionalnog porekla.

"Ako sve to dokažete, moći ćete da iskoristite mogućnost nacionalnog priorieta", rekao je Martinez.

Predsednica Odbora za ekonomske odnose sa inostranstvom PKS Olivera Kiro naglasila je da je SB jedan od najvećih finansijera, pa je pojašnjavanje procedura za dobijanje tih sredstava od velikog značaja.

"Naše firme koje su se oprobale na tim poslovima, poboljšale su svoje reference i povećale svoj ugled", kazala je Kiro i naglasila da "bez obzira što nismo zaodovoljni brojem preduzeća koja konkurišu, u poslednjih nekoliko godina prisutan je pozitivan trend" u smislu njihovog interesovanja i apliciranja sa određenim projektima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik