Neophodno rasterećenje poslovanja MSP sektora

Bez autora
Jul 09 2012

Plaćanje PDV-a, troškovi tekućeg poslovanja i obaveze po osnovu doprinosa, taksa, akciza, dozvola i firmarina su najčešći razlozi zbog kojih je svako drugo malo i srednje preduzeće u Srbiji kreditno zaduženo. Procedure i troškovi koštaju privredu 4,2 posto BDP ili oko 1,35 milijardi evra, a privrednik za godinu dana prođe kroz 157 procedura plaćajući poreze i takse.Visoki troškovi tekućeg poslovanja i iznosi doprinosa na zarade onemogućavaju privrednike da investiraju u projekte inovacija opreme, proizvoda, obuke i usvajanje novih standarda.

Neophodno rasterećenje poslovanja MSP sektoraPlaćanje PDV-a, troškovi tekućeg poslovanja i obaveze po osnovu doprinosa, taksa, akciza, dozvola i firmarina su najčešći razlozi zbog kojih je svako drugo malo i srednje preduzeće u Srbiji kreditno zaduženo.

Procedure i troškovi koštaju privredu 4,2 posto BDP ili oko 1,35 milijardi evra, a privrednik za godinu dana prođe kroz 157 procedura plaćajući poreze i takse. Visoki troškovi tekućeg poslovanja i iznosi doprinosa na zarade onemogućavaju privrednike da investiraju u projekte inovacija opreme, proizvoda, obuke i usvajanje novih standarda.

Sektor MSP-a najviše je nezadovoljan poreskim propisima i radom inspekcijskih organa.

Problemi uknjižbe nepokretnosti, kao i komplikovani postupci prijave i odjave radnika dodatni su tereti poslovanja MSP-a. Najveći problem obezbeđenja likvidnosti predstavljaju rokovi plaćanja, koji su sada tri puta duži od evropskog proseka. Novi zakon koji bi obezbeđivao naplatu u roku od 45 do 60 dana, nije stigao dalje od najave.

MSP sektor zahteva da se disciplinuje javni sektror, koji dugo drži sredstva, da se omogući prebijanje dugova sa poreskim upravama, kao i da se uvede institucija izvršnog trgovinskog sudije sa ovlašćenjima za naplatu potraživanja po kratkom postupku i ograničavanje trajanja trgovinskih sporova na 180 dana.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik