Nove obaveze za preduzeća - direktiva EU nalaže dodatne standarde

Bez autora
Jan 22 2024

Od 1. februara firme u Srbiji moraće da izveštavaju i o nefinansijskim podacima, nalažu direktive Evropske unije.

To se odnosi na društvenu odgovornost, korporativno upravljanje i zaštitu životne sredine. Od 2026. godine plaćaće se i novčane kazne za nekontrolisanu emisiju štetnih gasova.

Nekada je bilo dovoljno da firma vodi knjigovodstvo i ima protivpožarnu zaštitu kako bi izašla na tržište. Sada firme moraju da brinu i o takozvanim "ISG" standardima - tačnije, da vode računa o transparentnom rukovođenju, rodnoj ravnopravnosti, rasponu plata, reciklaži i poreklu sirovina i energije.

Na osnovu toga firme predviđaju događaje, dugoročno opstaju i to knjiže u poslovne knjige. Da li su u toj kategoriji i male firme?

"To su firme koje imaju poslovanje na svetskom tržištu koje takvu vrstu ponašanja već sad od njih zahteva. Dakle, uglavnom velike firme i oseća se potreba da se svest o tome podigne na vreme pre nego što to bude lokalno obavezno izveštavanje. Ali pored toga, ja mislim da ponašanje na lokalnom tržištu već sada je pod radarom stranih investitora i velikih firmi koje će početi da izbegavaju one koji nemaju ISG strategije jer nemaju takvu vrstu ponašanja", navodi Biljana Bogovac, direktorka kompanije "Prajs Vaterhaus Kupers" za Srbiju. 

Počele su i prve obuke za primenu standarda. Uključeni su i dobavljači. Za sada dobro ide, kažu stručnjaci. 

"Prevashodno problem je sa metalskom industrijom. Tu će, oko 2.000 kompanija iz Srbije biti u obavezi krajem januara da podnesu prvi izveštaj o emisijama. Situacija nije ništa bolja ni u EU pošto je u isto vreme ta regulativa uvedena i za EU i za ostatak sveta. Prema nekim statistikama u septembru oko 50 odsto kompanija u EU nije znalo da će morati da integriše te izveštaje", navodi dr Radman Šelmić, savetnik direktora PKS-a za zelenu ekonomiju. 

Oditorska kompanija "Prajs Vaterhaus Kupers" na proleće najavljuje konkurs za takmičenje, koje treba da pokaže najbolje lidere i kompanije u sprovođenju "ISG"  standarda. Oni će biti spremni za isplativ izlazak na tržište.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik