Osnovan Centar za žensko preduzetništvo

Bez autora
Dec 06 2011

Na inicijativu Odbora za preduzetništvo, restrukturiranje i privatizaciju Regionalne privredne komore Kruševac, a na osnovu realnog stanja u privredi vezano za broj i aktivnost poslovnih žena u Rasinskom okrugu, doneta je Odluka o osnivanju Centra za žensko preduzetništvo pri RPK Kruševac. Sledeći trendove koji su prisutni u evropskim Komorama, a koji su proistekli iz zahteva i potrebe da se ženskom preduzetništvu pruži odlučna podrška na institucionalizovani i sistematski način, u prostorijama Regionalne privredne komore Kruševac, u petak 2. decembra 2011. godine, otvoren je Centar za žensko preduzetništvo. Skup kome je prisustvovalo oko 70 učesnika, pre svega žena preduzetnica i potencijalnih preduzetnica iz Rasinskog okuga, otvorili su Vesna Vesković, predsednica Skupštine grada Kruševca i Miroslav Miladinović, predsednik regionalne Zajednice preduzetnika pri RPK Kraljevo i predsednik Skupštine Zajednice preduzetnika Privredne komore Srbije (PKS). Cilj otvaranja ovog centra je kreiranje povoljnog ambijenta za razvoj ženskog preduzetništva kroz stimulisanje samozaposlenja i podršku aktivnim ženama preduzetnicima.

Osnovan Centar za žensko preduzetništvo u KruševcuNa inicijativu Odbora za preduzetništvo, restrukturiranje i privatizaciju Regionalne privredne komore Kruševac, a na osnovu realnog stanja u privredi vezano za broj i aktivnost poslovnih žena u Rasinskom okrugu, doneta je Odluka o osnivanju Centra za žensko preduzetništvo pri RPK Kruševac.

Sledeći trendove koji su prisutni u evropskim Komorama, a koji su proistekli iz zahteva i potrebe da se ženskom preduzetništvu pruži odlučna podrška na institucionalizovani i sistematski način, u prostorijama Regionalne privredne komore Kruševac, u petak 2. decembra 2011. godine, otvoren je Centar za žensko preduzetništvo.

Skup kome je prisustvovalo oko 70 učesnika, pre svega žena preduzetnica i potencijalnih preduzetnica iz Rasinskog okuga, otvorili su Vesna Vesković, predsednica Skupštine grada Kruševca i Miroslav Miladinović, predsednik regionalne Zajednice preduzetnika pri RPK Kraljevo i predsednik Skupštine Zajednice preduzetnika Privredne komore Srbije (PKS).

Cilj otvaranja ovog centra je kreiranje povoljnog ambijenta za razvoj ženskog preduzetništva kroz stimulisanje samozaposlenja i podršku aktivnim ženama preduzetnicima.

Glavna oblast rada biće promovisanje samozapošljavanja žena, veće učešće žena u vlasništvu u malim i srednjim preduzećima i preduzetničkim radnjama, unapređenje poslovanja malih i srednjih preduzeća u vasništvu žena, edukacija i stručno usavršavanje. Radiće se i na povećanju učešća žena u procesu ekonomskog odlučivanja, povezivanju žena preduzetnica iz regiona sa sličnim mrežama i udruženjima u okruženju i inostranstvu, predlaganju mera za poboljšanje uslova poslovanja i ekonomskog položaja žena menadžera, uz promociju vrednosti ženske preduzetničke inicijative i stvaranje povoljnog imidža žena u biznisu. Takođe, ovaj centar pružaće poslovne informacije, savetodavne usluge i edukaciju zainteresovanim preduzetnicama.

Dr Aleksandar Gračanac, koordinator MSPP PKS, ukazao je na značaj ženskog preduzetništva i naglašenu medjunarodnu, posebno regionalnu saradnju ovoj oblasti. PKS je 2006. godine uspostavila Sekciju za žensko preduzetništvo, a zatim i aktivno učestvuje u nacionalnom konzorcijumu, koji realizuje dvogodišnji EU projekat WENS - Evropska mreža ambasadora ženskog preduzetništva u okviru programa CIP. Žene preduzetnice su uključene u rad Foruma MSPP, a inicirano je i uspostavljanje Saveta za žensko preduzetništvo pri PKS, koje će okupiti sve komorske inicijative u Srbiji i drugim relevantnim asocijacijama sa temom ženskog preduzetništva.

Dejan Trifunović, koordinator WENS projekta u PKS, predstavio je dvogodišnji EU projekat WENS - Evropska mreža ambasadora ženskog preduzetništva u okviru programa CIP, koji se uspešno realizuje na nacionalnom i međunarodnom nivou. Posle uspostavljanja mreže od deset ambasadorki ženskog preduzetništva u Srbiji, njihove promocije i edukacije, održani su skupovi u Leskovcu, Latkovcu, Svilajncu, Šapcu, Zaječaru, Užicu i Kikindi. Prvi međunarodni skup u okviru projekta je održan u Briselu 6 i 7. oktobra 2011. godine - Evropski SME Week samit 2011. Skup je okupio je 750 prisutnih i oko 240 ambasadorki iz 22 države, uključujući i Srbiju. Drugi međunardni skup u okviru projekta, organizovan od strane EK i poljskog predsedavanja EU u Varšavi 15. novembra 2011 godine. Ukazano je i na pozitivan primer Kraljevine Švedske, gde 131.000 privatnih preduzeća vode žene, a ova preduzeća imaju obrt od 35 milijardi evra i zapošljavaju 358.000 radnika.

Svoja dosadašnja iskustva u petak su predstavile i Ambasadorke ženskog preduzetništva, Sanja Knežević, Zorica Selaković, Nataša Milanović, a o iskustvima sličnih centara u Srbiji govorili su Zoran Marković, RPK Niš, kao i koordinator projekta “Teodora”, Maja Đorđević.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik