Osnovano 555 firmi od 100 dinara

Bez autora
Mar 12 2012

Tokom februara u Srbiji je osnovano tačno 555 novih preduzeća sa svega 55.500 dinara ukupnog osnivačkog kapitala. Ipak, broj novoosnovanih firmi u januaru je bio još veći, kada je osnivački ulog za društvo sa ograničenom odgovornošću bio čak 500 puta veći nego sada, kada je potrebno svega 100 dinara. Razlog je „sezonski“.Naime, poznato je da se na kraju i početku godine uvek podnosi mnogo veći broj zahteva, svode se računi i okreću „novi listovi“.

Osnovano 555 firmi od 100 dinaraTokom februara u Srbiji je osnovano tačno 555 novih preduzeća sa svega 55.500 dinara ukupnog osnivačkog kapitala.

Ipak, broj novoosnovanih firmi u januaru je bio još veći, kada je osnivački ulog za društvo sa ograničenom odgovornošću bio čak 500 puta veći nego sada, kada je potrebno svega 100 dinara.

Razlog je, kažu, uobičajen, „sezonski“. Naime, poznato je da se na kraju i početku godine uvek podnosi mnogo veći broj zahteva, svode se računi i okreću „novi listovi“. Osim toga, sneg koji je okovao Srbiju tokom protekla dva meseca uticao je i na vlasnike firmi, ali i na radno vreme Agencije za privredne registre.

Privrednici, ipak, smatraju da će zbog ovako niskog osnivačkog kapitala od svega sto dinara, još teže moći da naplate svoje dugove, pošto vlasnici ne odgovaraju ličnom imovinom. Nadležni, pak, kažu da se prilikom pozajmljivanja novca poslovnom partneru ne gleda visina njegovog osnivačkog kapitala, već njegova ukupna imovina, bonitet i poslovanje. Takođe, postoje i razne vrste obezbeđenja potraživanja, od bankarskih garancija do zaloga nad mašinama i opremom.

Inače, Svetska banka države „meri“ po kriterijumu jednostavnosti za otpočinjanje poslovanja. A, u svom izveštaju „Duing biznis“ u obzir uzima i administrativne troškove registracije, kao i minimalni osnivački kapital. Trend je da se minimalni osnivački kapital što više smanji, kako bi se smanjile i barijere za pokretanje biznisa. Time se omogućava što većem broju ljudi da započnu sopstveni posao.

Za proceduru osnivanja firme u Srbiji, inače, potrebno je ukupno 13 dana.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik