Otvoren konkurs za Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju

Bez autora
Mar 08 2020

Nacionalno Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji organizuje se 16. put zaredom, a svi zainteresovani koji imaju neku inovaciju ili su pred njenom finalizacijom, treba da formiraju najmanje tročlani tim i da se prijave do 3.aprila 2020. godine putem sajta www.inovacija.org.

Organizator takmičenja je resorno ministarstvo nauke Republike Srbije, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i medijskim partnerom Radio televizijom Srbije. Nagradni fond u ovoj godini je 6.000.000 dinara.

Ne postoji bilo koje ograničenje za učešće u timu, ni u pogledu starosti, obrazovanja, socijalnog statusa ili mesta stanovanja. Oni mogu biti formirani i kao porodični timovi ili timovi sa određenom populacijom, poput srednjoškolaca, studenata, ženskih timova i slično. Inovacije mogu biti iz svih oblasti tehničkog, medicinskog, informatičkog ili stvaralaštva u oblasti usluga.

Od početka aprila, pa do finala koje je zakazano za utorak, 22. decembra, u studiju RTS-a uz direktan prenos od 21.00 časa, održavaju se obuke, provodi samostalni rad učesnika, pomaže nadgradnja inovacija u tehničkom i tržišnom aspektu, proverava se stečeno znanje i kvalitet inovacija, vrši se njihovo rangiranje i konačno nakon mnogobrojnih provera, dobija određeni rang.

Do sada je na takmičenju učestvovalo  2800 timova sa preko 9000 učesnika, pripremljeno je 1425 biznis planova i poslovnih modela kojim su potvrđeni ekonomski potencijali predloženih inovacija. Poseban kvalitet je okupljanje tima od preko 500 recenzenata iz Srbije i naših istaknutih ljudi širom sveta. Zahvanjujući učešću na takmičenju,  do sada je osnovano više od 85 novih preduzeća, koja su  trenutno aktivna na tržištu.

Uvidom u podatke APR, pokazuje se da su dosadašnji učesnici, na 1 uloženi dinar u organizaciju i realizaciju takmičenja, ostavraivali 90 dinara na tržištu, što pokazuje koliko je i potrebno i korisno podsticati stvaranje inovativnih preduzeća.

Organizator takmičenja je resorno ministarstvo nauke Republike Srbije, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i medijskim partnerom RTS.

Tehničku realizaciju Takmičenja vrši Organizacioni tim sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu.

 Inovatori iz Republike Srpske uključeni su od 2007. godine u jedinstveni sistem takmičenja za obe srpske države.

Pomoć u realizaciji takmičenja tokom prethodnih godina pružale su kompanije Metalac, a.d., Knjaz Miloš, Trajal korporacija i NIS, a pokrovitelj jubilarnog petnaestog po redu takmičenja, u 2019. godini, bio je i Predsednik Srbije.

Svi pojedinci, privrednici, čelnici lokalnih samouprava, kompanije koje posluju u Srbiji, kao i mediji, mogu da podstaknu bilo svoje zaposlene ili one koje su u njihovom okruženju da uzmu učešća na takmičenju ili da svojom stručnom ili finansijskom pomoći doprinesu da se inovativna baza u Srbiji značajno poveća i time stvori veći broj inovativnih preduzeća, kao preduslova stvarnja većeg bruto društvenog proizvoda u Srbiji.

Znanje, veštine i pre svega odvažnost koju steknu učesnici kroz ceo jednogodišnji ciklus, je ono što je misija organizatora takmičenja, nezavisno da li se ostvari neki zapažen rezultat u ukupnom rangu na samom takmičenju. Praksa je pokazala da to stečeno iskustvo, svim dosadašnjim učesnicima značajno pomoglo u budućem radu i olakšavalo uspešan plasman inovativnih rešenja na tržištu.

Sve dodatne informacije dostupne su na sajtu www.inovacija.org.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik