Otvoren prvi regionalni virtualni Sajam inovacija i poduzetništva

Bez autora
Nov 24 2020

Prvi regionalni virtualni Sajam inovacija i poduzetništva “Sarajevo 2020” počeo je danas svečanim programom, a virtualna platforma sajma okupila je 1.200 registriranih posjetilaca.

Posjetioci su imali priliku posjetiti ukupno 237 virtuelnih štandova, od čega je 165 štandova malih i srednjih biznisa iz BiH, 50 inovacija i 22 štanda investitora/organizacija koje podržavaju biznise.

Učesnice i učesnici Sajma su iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Slovenije, a uporedo sa obilaskom virtuelnih sala posjetioci su imali priliku pogledati regionalno takmičenje najboljih inovacija “Sarajevo 2020”.

Program su otvorili organizatori sajma, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, ambasadorica Kraljevine Švedske u BiH Johanna Strömquist, regionalna direktorica Finance in Motion Mejra Juzbašić Bajgorić, poduzetnica Dušanka Ilić i inovatori Mate Rimac i Mirza Cifrić.

Direktor Fondacije Mozaik Zoran Puljić na otvaranju je naglasio da je BiH potrebna bolja uvezanost inovatora i poduzetnika te investitora, inkubatora, razvojnih agencija.

– Zato, zajedno sa 155 partnera iz javnog, privatnog i nevladinog sektora, radimo na tome da sve prilike stavimo na digitalno mjesto i da onda na tom jednom digitalnom mjestu svi možemo da pronađemo sastojke za naš individualni profesionalni uspjeh – dodao je Puljić.

Predsjednik Uprave Bosna Bank International (BBI) Amer Bukvić podsjetio je da se putem Sarajevo Business Foruma (SBF) već deset godina radi na predstavljanju projekata investitorima, a današnji sajam, gdje se uvezuju inovatore s poduzetnicima, je stepenica više.

– Ovo je prilika da mladi ljudi iz regiona, inovativni pojedinci, svoje ideje predstave poslovnoj zajednici i riješe neke od izazova s kojima se susreću. Kako bi uspjeli u svojim idejama moja poruka je da u svojim namjerama budi istrajni i hrabri, te da nastave da kontinuirano uče – stava je Bukvić.

Prisutne je putem video snimka pozdravio i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović koji je kazao da mu je iznimno drago da su Fondacija Mozaik i Sarajevo Biznis Forum pokazali da imaju kapacitet da, i u ovako izazovnim vremenima, organiziraju impozantan online događaj koji okuplja brojne stručnjake, investitore i poduzetnike iz Bosne i Hercegovine i širom regiona.

Finansijski partneri Sajma inovacija i poduzetništva “Sarajevo 2020” su vlade Kraljevine Švedske i Švicarske i Evropski fond za jugoistočnu Evropu.

Ambasadorica Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini Johanna Strömquist poručila je da se, kao državi koja je danas jedan od glavnih lidera u inovatorstvu, međusektorsko okruženje koje podržava učenje i testiranje, odnosno bliska saradnja između istraživačkih centara i privatnog i javnog sektora, pokazalo ključnim za uspjeh.

– Globalni izazovi s kojima se susrećemo ne prepoznaju granice i iznova nam pokazuju koliko je bitno da sarađujemo i inoviramo u nošenju sa izazovima – dodala je.

Program se nastavlja sutra od 10 sati u izložbenim salama, a proglašenje najboljih inovacija planirano je za 13 sati. Svi zainteresirani mogu posjetiti Sajam besplatno, saopćili su organizatori.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik