Ovogodišnji nagradni fond za najbolju tehnološku inovaciju 50.000 KM

Bez autora
Mar 04 2020

Narednih mjesec dana otvoren je konkurs za prijavu za takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju, čiji je ovogodišnji nagradni fond 50.000 KM, a cilj podsticanje inovativnosti i preduzetništva, rečeno je danas u Banjaluci na konferenciji za novinare Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

Načelnik Odjeljenja za informisanje i promociju u resornom ministarstvu Sanda Desnica istakla je da će zainteresovani prijave moći da šalju do 3. aprila, a finale će biti održano 11. decembra.

"Ovogodišnje nagrade biće raspoređene na sljedeći način - prvo mjesto 15.000 KM, drugo 10.000 KM, treće osam hiljada KM, četvrto pet hiljada KM, peto mjesto četiri hiljade KM, a šesto tri hiljade KM", navela je Desnica.

Desnica je naglasila da su u okviru nagradnog fonda predviđene i nagrade od po 2.500 KM za najbolji srednjoškolski i najbolji studentski tim.

Direktor Inovacionog centra Banjaluka Drago Gverić rekao je da će do finala biti organizovano nekoliko krugova, sesija, edukacija i recenzija kroz koje će biti pružena mentorska pomoć takmičarima da prijavljenu ideju pretvore u što bolji poslovni model.

Mirela Zrnić, predstavnik tima "Smartnet", prošlogodišnjeg pobjednika takmičenja, istakla je da im je mentorstvo veoma pomoglo u razvoju inovacije, te pozvala buduće takmičare da iskoriste takvu vrstu podrške i budu istrajni i posvećeni razvoju svoje inovacije.

Zrnićeva je podsjetila da se njihova inovacija odnosila na mrežu portala koja je multifunkcionalna i razvija povezivanje na bazi platforme u Republici Srpskoj i Srbiji.

Petar Katić, učenik banjalučke Gimnazije i član tima "BL Pi", prošlogodišnjeg pobjednika u kategoriji srednjoškolski tim, rekao je da takmičenje doprinosi razvijanju početne ideje u proizvod koji je moguće plasirati na tržište.

Katić je napomenuo da su se prošle godine takmičili sa računarskom aplikacijom koja bi trebala da profesorima, studentima i učenicima na časovima hemije olakša učenje novog gradiva i rješavanje više zadataka.

Takmičenje organizuje Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske i Inovacioni centar Banjaluka u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije i predstavlja najdugoročniju zajedničku aktivnost sa Vladom Srbije.

Zainteresovani za takmičenje mogu da se prijave posredstvom internet stranice /inovacija.org/.

U proteklih 13 godina nagradni fond na godišnjem nivou je iznosio 38.000 KM, a takmičila su se 303 tima, dok ih je nagrađeno 108 u ukupnoj vrijednosti od 465.000 KM.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik