Početniku za pokretanje posla potrebno minimum 2.000 evra

Bez autora
Feb 07 2012

Za pokretanje biznisa u Srbiji potrebno je najmanje 2.000 evra, a ako je neophodna nabavka rečunarske opreme, startna ulaganja su oko 5.000. Tim novcem može da se započne gajenje voća i povrća, lekovitog bilja, kreiranje aplikacija za pametne telefone i tablet uređaje, računovodstvo...za koje se ocenjuje da će u narednom periodu biti najisplativija ulaganja.Početnici bez dovoljno novca prva ulaganja mogu da se finansiraju kreditom koji odobravaju Fond za razvoj i Nacionalna agencija za regionalni razvoj (NARR). Oni mogu da računaju na zajam u iznosu od 5.000 do 15.000 evra, uz kamatu od tri odsto, rok otplate od pet godina i grejs period od godinu dana.

Početniku za pokretanje posla potrebno minimum 2.000 evraZa pokretanje biznisa u Srbiji potrebno je najmanje 2.000 evra, a ako je neophodna nabavka rečunarske opreme, startna ulaganja su oko 5.000.

Tim novcem može da se započne gajenje voća i povrća, lekovitog bilja, kreiranje aplikacija za pametne telefone i tablet uređaje, računovodstvo...za koje se ocenjuje da će u narednom periodu biti najisplativija ulaganja.

Početnici bez dovoljno novca prva ulaganja mogu da se finansiraju kreditom koji odobravaju Fond za razvoj i Nacionalna agencija za regionalni razvoj (NARR). Oni mogu da računaju na zajam u iznosu od 5.000 do 15.000 evra, uz kamatu od tri odsto, rok otplate od pet godina i grejs period od godinu dana.

- Različite vrste usluga, poput knjigovodstvenih, konsultantskih, ne izuskuju velika sredstva. Za to je potreban minimalan kapital od oko 200.000 dinara, pod uslovom da imate sopstveni prostor - navode u NARR-u, gde inače organizuju i obuke za početnike u biznisu.

Ko reši da se upusti u preduzetništvo, prema rečima stručnjaka Erste banke, mogao bi dobro da prođe ako uloži u nekoliko sektora.

- Svi su argumenti na strani poljoprivrede. Cena hrane u svetu će i dalje rasti, a potencijal imaju prerada mleka, voća i povrća i proizvodi od lekovitog bilja. U IT-u šansu imaju stručnjaci koji se bave proizvodnjom aplikacija za pametne telefone i tablet uređaje. Pošto sve više firmi u Srbiji poslovanje bazira na nekom IT rešenju, neko to mora i da održava pa su firme za razne vrste održavanja uvek dobro došle - stoji kažu u ovoj banci.

Među sektorima budućnosti su, navode, i zelena ekonomija i energetika, a potencijal naročito imaju prerada bio-mase i reciklaža.IT sektor i telekomunikacije će biti u usponu, dodaju u Uniji poslodavaca Srbije, a kod nas ima dosta talentovanih programera.

- Dvojica programera bi za računarsku opremu i započinjanje biznisa u startu trebalo između 4.000 i 5.000 evra. Šansa je i u telekomunikacionim uslugama i poljoprivredi, naročito u proizvodnji lekovitog bilja i organske hrane. Međutim, treba izračunati kolike su dažbine. Prošle godine je u Beogradu bilo tri puta više zatvorenih nego otvorenih firmi, a ugašeno je 14,5 privrednih subjekata - kažu u UPS.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik