Podizanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća

Bez autora
Oct 18 2012

Na skupu “EU akcija za biznis” koji organizuje Evrokomora u sedištu Evropskog parlamenta u Briselu, srpsku privredu predstavljaju Marija Desivojević Cvetković, potpredsednica Delta Holdinga, Mihailo Vesović, potpredsednik Privredne komore Srbije (PKS) i Gordana Zrnić, direktorka PPKS u Briselu. Skup “EU akcija za biznis” okupio je u sedištu Evropskog parlamenta u Briselu 250 privrednika i predstavnika komora iz Evrope. Alesandro Barberis, predsednik Evrokomore pozdravio je učesnika skupa na kome Srbiju predstavljaju Marija Desivojević Cvetković, potpredsednica DELTA Holdinga, Mihailo Vesović, potpredsednik PKS, i Gordana Zrnić, direktorka PPKS u Briselu. Predstavnik Evropske komisije Kristijan Vajnberger govorio je o programima Cosme, Horizon 2020 SME instrument, Erasmus for All i strukturnim fondovima.

Podizanje konkurentnosti malih i srednjih preduzećaNa skupu “EU akcija za biznis” koji organizuje Evrokomora u sedištu Evropskog parlamenta u Briselu, srpsku privredu predstavljaju Marija Desivojević Cvetković, potpredsednica Delta Holdinga, Mihailo Vesović, potpredsednik Privredne komore Srbije (PKS) i Gordana Zrnić, direktorka PPKS u Briselu.

Skup “EU akcija za biznis” okupio je u sedištu Evropskog parlamenta u Briselu 250 privrednika i predstavnika komora iz Evrope.

Alesandro Barberis, predsednik Evrokomore pozdravio je učesnika skupa na kome Srbiju predstavljaju Marija Desivojević Cvetković, potpredsednica DELTA Holdinga, Mihailo Vesović, potpredsednik PKS, i Gordana Zrnić, direktorka PPKS u Briselu.

Predstavnik Evropske komisije Kristijan Vajnberger govorio je o programima Cosme, Horizon 2020 SME instrument, Erasmus for All i strukturnim fondovima.

Cosme je novi program namenjen podizanju konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, a trajaće od 2014. do 2020. godine sa planiranim budžetom od 2,5 milijardi evra po sadašnjim cenama. Cilj programa je da se olakša pristup finansiranju malim i srednjim preduzećima, da se ohrabri preduzetnička kultura u Evropi, kao i da se mala i srednja preduzeća pomognu u nastupima van matičnih zemalja. Program još treba da bude razmatran na Evropskoj komisiji i usvojen u Evropskom parlamentu da bi startovao od 1. januara 2014.

Program Horizon 2020 treba da pomogne inovativnim preduzećima u ranim rizičnim fazama poslovanja, dok se Erasmus for All odnosi na obrazovanje, treninge, omladinu i sport i objedinjuje sedam dosadašnjih programa, a treba da startuje 2014. godine.

Sutra, 19. oktobra, potpredsednik PKS Mihailo Vesović i direktorka PPKS Gordana Zrnić prisustvovaće zasedanju Odbora direktora i Plenarnoj skupštini Evrokomore. Zasedanje je posvećeno pitanjima jačanja zajedničkih evropskih vrednosti i solidarnosti kada je u pitanju preduzetnistvo, navodi se u saopštenju PKS.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik