Poslodavci očekuju tešku 2013. godinu

Bez autora
Nov 28 2012

Hrvatski poslodavci opće stanje gospodarstva u Hrvatskoj ocjenjuju mršavom dvojkom, a i iduća godina će prema njihovim prognozama biti teška. Jasno je da u Hrvatskoj nisu stvoreni uvjeti koje bi investitori prepoznali kao poticajne. Porezno i neporezno opterećenje gospodarstva ukupno je veće nego prošle godine, što destimulira investitore i pridonosi bijegu kapitala iz Hrvatske. Prosječna ocjena koju su poslodavci dali za stanje u gospodarstvu je 2,06. Gledajući sektorski, najslabija ocjena dolazi iz građevinarstva, zatim iz usluga i prijevoza, a slijede industrija i trgovina. Na vrhu je turizam s prosječnom ocjenom 2,38. Prema regiji, doživljaj općeg stanja gospodarstva najgori je u Dalmaciji, a najbolji u Istri i Primorju.

Poslodavci očekuju tešku 2013. godinuHrvatski poslodavci opće stanje gospodarstva u Hrvatskoj ocjenjuju mršavom dvojkom, a i iduća godina će prema njihovim prognozama biti teška, pokazuje predstavljeno istraživanje Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Poslovna očekivanja u 2013. godini.

Komentirajući rezultate istraživanja, predsjednik HUP-a Ivica Mudrinić rekao je kako je jasno da u Hrvatskoj nisu stvoreni uvjeti koje bi investitori prepoznali kao poticajne. Prema njegovim riječima, porezno i neporezno opterećenje gospodarstva ukupno je veće nego prošle godine, što destimulira investitore i pridonosi bijegu kapitala iz Hrvatske.

Prosječna ocjena koju su poslodavci dali za stanje u gospodarstvu je 2,06. Gledajući sektorski, najslabija ocjena dolazi iz građevinarstva, zatim iz usluga i prijevoza, a slijede industrija i trgovina. Na vrhu je turizam s prosječnom ocjenom 2,38. Prema regiji, doživljaj općeg stanja gospodarstva najgori je u Dalmaciji, a najbolji u Istri i Primorju.

Očekivanja poslodavaca okupljenih u HUP-u pokazuje da ih 54 posto smatra kako će stanje u 2013. biti približno jednako kao u ovoj. Kako su 2012. poslodavci većinom označili vrlo lošom pa i znatno gorom od 2011., može se reći da očekuju nastavak općega teškog stanja gospodarstva.

Očekivanja u vezi s uvjetima investiranja optimističnija su od onih za opću gospodarsku situaciju. Tako 28 posto očekuje bolje ili znatno bolje uvjete, a 38 posto očekuje da će ostati jednaki. S druge strane, 34 posto drži da će ti uvjeti biti malo ili znatno gori.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik