Postupci preregistracije biće produženi

Bez autora
Dec 26 2011

Postupci preregistracije privrednih društava biće produženi do kraja drugog kvartala 2012. godine, a ona privredna društva čiji su gubici veći od kapitala biće automatski brisani iz registra, budući da je Skupština Srbije danas usvojila izmene Zakona o privrednim društvima kojim je to predviđeno.Usvojenim izmenama tog zakona predviđeno je automatsko brisanje iz registra onih privrednih društava kojima su gubici veći od kapitala koji imaju. Inače, više od 24.000 privrednih društava je u 2010. godini iskazalo gubitke koji su veći od kapitala koji imaju.

Postupci preregistracije biće produženiPostupci preregistracije privrednih društava biće produženi do kraja drugog kvartala 2012. godine, a ona privredna društva čiji su gubici veći od kapitala biće automatski brisani iz registra, budući da je Skupština Srbije danas usvojila izmene Zakona o privrednim društvima kojim je to predviđeno.

 Usvojenim izmenama tog zakona predviđeno je automatsko brisanje iz registra onih privrednih društava kojima su gubici veći od kapitala koji imaju.

Inače, više od 24.000 privrednih društava je u 2010. godini iskazalo gubitke koji su veći od kapitala koji imaju.

Zakon o Privrednim društvima stupio je na snagu juna ove godine, a njime je bilo predviđeno da postupak preregistracije otpočne od februara 2012. godine, ali, kako je Vlada Srbije objasnila u obrazloženju izmena, “zainteresovane strane ukazale su na neke njegove nejasnoće zbog čega se pribeglo njegovoj izmeni”.

Tako je izmenama predviđeno da se postupci vezani za registraciju produže do kraja drugog kvartala 2012. godine, a da se prijave za to podnesu do 15. jula 2012. godine.

Parlament je usvojio i Zakon o postupku registracije u Agenciji za privredne registre, kojim je definisano da svi oni koji u narednom periodu budu pokrenuli postupak registracije imaju isti postupak.

Tim zakonom standardizuju se sva pravila za one koji ulaze u postupak registracije, a ti standardi su u skladu sa najzahtevnijim standardima evropskih zemalja.

Predviđeno je pojednostavljivanje registracije i smanjenje troškova tog postupka, a novi zakon bi trebalo da poboljša efikasnost registracije kroz postojanje jedinstvenog, elektronskog sistema i omogućavanje elektronskog dostavljanja podataka.

Poslanici su podržali i izmene Zakona o Agenciji za privredne registre budući da je nadležnost te Agencije proširena i da sada vodi 15 registara i više evidencija i zakonom propisanih servisa.

Inače, kada je Agencija 2004. godina otpočela sa radom u svom sastavu imala je tri registra.

Agencija ima obavezu da dva puta godišnje omogući korisnicima da daju svoje mišljenje o njenom radu i kvalitetu usluga i predložene načine njenog poboljšanja, o čemu se sastavlja poseban izveštaj, koji postaje sastavni deo godišnjeg izveštaja o radu Agencije.

Skupština Srbije usvojila je i izmene Zakona o preuzimanju akcionarskih društava koje bi trebalo da omoguće da se potpunije uredi tržišno preuzimanje, odnosno promena vlasničke strukture akcionarskih društava a kako bi bolje bili zaštićeni manjinski akcionari.

Poslanici su dali podršku i izmenama Zakona o osiguranju čime se produžava rok u kome društva za osiguravanje treba da razdvoje poslove životnih i neživotnih osiguranja do 31. decembra 2012. godine.

Budući da je tim zakonom propisano da jedno društvo za osiguranje ne može istovremeno obavljati poslove životnih i neživotnih osiguranja, ona su dužna da te poslove razdvoje, što je prvobitno predviđeno da završe do kraja ove godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik