Predstavljen javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava

Bez autora
Mar 04 2020

Razvojna agencija Republike Srpske je u Istočnom Sarajevu predstavila javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava poslovnim subjektima koji imaju inovativne poslovne ideje, proizvode ili usluge koje mogu dovesti do smanjenja nezaposlenosti, povećanja konkurentnosti i održivog društveno-ekonomskog razvoja u BiH.

Predstavnik ove agencije Marko Kakuća rekao je da su grant sredstva obezbijeđena kroz program "Izazov za promjenu" koji sprovode Razvojna agencija Republike Srpske i Sarajevska regionalna razvojna agencija (Serda), a finansijski podržava Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju.

On je pojasnio da registrovani subjekti koji poslovnu djelatnost obavljaju od šest do 24 mjeseca spadaju u kategoriju startap kompanija koje mogu da konkurišu za grant sredstva do 10.000 evra, a da zrele kompanije koje posluju duže od 24 mjeseca mogu da konkurišu za sredstva od 30.000 evra, s tim što je minimalno učešće aplikanta 50 odsto.

Kakuća je naglasio da su do sada bila četiri javna poziva u kojima je finansirano 110 projekata u BiH i da je još 38 u procesu potpisivanja, te da je najveće interesovanje bilo za prerađivačku industriju, poljoprivredu i informacione tehnologije. "Ukupna realokacija sredstava iz programa 'Izazovi za promjenu' iznosi oko 3,3 miliona evra, dok je ukupna investicija projekata oko 10 miliona evra", rekao je Kakuća.

On se nada da su poslovni subjekti sa područja Sarajevsko-romanijske regije dobili sve relevantne informacije i da će uspješno aplicirati za ova sredstva.

Direktor Gradske razvojne agencije Istočno Sarajevo Mladenka Pandurević istakla je da je ovo peti raspisani javni poziv u okviru programa "Izazov za promjenu", te da je ova agencija i u četiri prethodna poziva bili tehnička podrška privrednim subjektima sa područja grada.

"U prethodna četiri poziva prošlo je šest projekata sa teritorije grada ukupne investicije oko 238.000 evra, od čega je oko 130.000 evra grant sredstava", istakla je Pandurevićeva i pozvala privredne subjekte sa područja grada da apliciraju za ova grant sredstva.

Direktor Ženskog interaktivnog ruralnog centra Istočno Novo Sarajevo Milena Regoje najavila je da će ova centar sa drugim ženskim organizacijama iz regije aplicirati za projekat podrške ženskom preduzetništvu kada je riječ o ručnim radovima na način da se od njih kreira jedan turistički proizvod. Ona je istakla da će taj projekat imati dvije komponente - stvaranje turističkog proizvoda i zaštita kulturne baštine žena sa ove regije putem Uneska.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik