Predstavljen projekat "Čelendž tu čejndž"

Bez autora
Mar 02 2020

Program "Čelendž tu čejndž" o dodjeli bespovratnih sredstava subjektima koji imaju inovativne poslovne ideje, a čiji je cilj smanjenje nezaposlenosti i povećanje konkuretnosti, predstavljen je danas u Doboju.

Predstavnik Razvojne agencije Republike Srpske Mićo Stanojević rekao je novinarima da je riječ o petom i posljednjem javnom pozivu ovog programa, čiji fond iznosi 750.000 evra.

Stanojević je objasnio da se poziv odnosi na poslovne subjekte čije je sjedište u BiH ili Švedskoj koji imaju inovativne poslovne ideje, proizvode ili usluge koje mogu dovesti do smanjenja nezaposlenosti, povećanja konkurentnosti i održivog društveno-ekonomskog razvoja u BiH.

"Maksimalan iznos grant sredstava dostupan za startap preduzeća, koja su registrovana od šest do 24 mjeseca, iznosi 10.000 evra, a za mikro, mala i srednja preduzeća koja imaju do 250 zaposlenih 30.000 evra, s tim da moraju obezbijediti i vlastito učešće od minimalno 50 odsto", rekao je Stanojević.

On je naveo da projekat traje godinu dana, a aplikanti se prijavljuju onlajn (www.c2c.ba) i mogu to učiniti do 24. marta. Stanojević je podsjetio da je u prethodna četiri javna poziva po ovom programu prijavljeno 2.700 aplikacija, od čega je realizovano 110 ugovora u iznosu od 2.500.000 evra. "U pripremi je još 38 ugovora sa 844.000 evra. U Republici Srpskoj je ugovoreno 39 korisnika granta, za koje je izdvojeno 896.000 evra", izjavio je Stanojević.

On je rekao da su grantovi obezbijeđeni kroz program koji sprovode Razvojna agencija Republike Srpske i Sarajevska regionalna razvojna agencija (SERDA), a finansijski podržava Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju /Sida/. Zamjenik gradonačelnika Doboja Vlado Blagojević rekao je da Gradska uprava u projektu ne učestvuje finansijski, već aplikantima pruža logističku podršku preko Gradske razvojne agencije.

Direktor dobojske Gradske razvojne agencije Aleksandar Goganović naveo je da su tri dobojska preduzeća, " M- plus", "Omorika pet" i "Višt", u prethodna četiri javna poziva uspjela da dobiju po 30.000 evra bespovratnih sredstava.

Predstavnik preduzeća za proizvodnju pločastog namještaja "Elit" iz Doboja Zlatko Stanković zainteresovan je za učešće u programu, a u saradnji sa firmom iz Srbije se bave proizvodnjom stolića za tržište Srbije, Hrvatske i Slovenije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik