Predstavljena fiskalna regulativa za paušalce i poreske olakšice

Bez autora
Jan 28 2024

Privredna komora Srbije i Poreska uprava predstavili su fiskalnu regulativu značajnu za poslovanje preduzetnika paušalaca, kao i poreske olakšice regulisane zakonima. Prezentacija je paušalcima održana u okviru "Info dana sa Poreskom upravom".

Ova vrsta seminara namenjena je preduzetnicima paušalcima koji tek započinju svoje poslovanje kao prilika da se upoznaju sa svojim pravima i obavezama u skladu sa zakonima koje Poreska uprava primenjuje i kontroliše, kazala je direktorka sektora preduzetništva Privredne komore Srbije Branislava Simanić. Navela je da se jedna od bitnih zakonskihnovina za paušalce tiče oslobođenje od poreza u prvoj godini poslovanja. Naime, prema novim propisima, 12 meseci od trenutka registrovanja preduzetnici imaju pravo na oslobođenje od poreza i doprinose na zarade, ukoliko su u sistemu zarade i ako ta zarada nije veća od 37.000 dinara.

Nakon prezentacije fiskalnih propisa koju su održali predstavnici Sektora za pružanje usluga poreskim obveznicima i edukaciju Privredne komore, Marija Ratković Vuković iz agencija za nekretnine Domino ocenila je da je za preduzetnike važno da učestvuju na ovakvim skupovima jer dobiju dosta korisnih saveta.

Inače, sem poreskih olakšica za početnike u poslovanju, svi preduzetnici mogu konkurisati i za različite podsticaje. Privredna komora sa Ministarstvom privrede dogovorilaje početkom godine nastavak saradnje na podršci razvoju porodičnih kompanija, zatim primeni principa cirkularne ekonomije u kompanijama, jačoj digitalizaciji domaćih preduzeća, te internacionalizaciji i promociji njihovog poslovanja u 2024. godini. Predsednika Privredne komore Srbije Marko Čadež poručio je da će u fokusu biti projekti digitalizacije preduzeća koje omogućava Centar za digitalnu transformaciju a kroz nove tehnološke inovacije namenjene kompanijama kako bi postale konkurentne na međunarodnom tržištu.

Privredna komora i Ministarstvo privrede dogovorili su isaradnju na programu stručnog usavršavanja iz oblasti korporativnog upravljanja, pošto primena novog Zakona o upravljanju privrednim društvima u vlasništvu Srbijepočinje u septembru ove godine. Takođe, najavili su i zajedničku promociju programa podsticanja razvoja preduzetništva, te učešće u Programu jedinstvenog tržišta Evropske unije, kao i usmerevanje domaćih privrednika na mogućnosti koje mogu da ostvare preko Evropske mreže preduzetništva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik