Privatnici ruše monopol

Bez autora
Mar 22 2010

Sva srpska javna preduzeća do kraja 2011. godine moraju da prihvate pravila evropske konkurencije i prema tome usklade svoj rad. Na to smo se obavezali potpisujući Prelazni trgovinski sporazum. Za završetak restrukturiranja preostalo nam je dve godine u kojima treba uskladiti zakone, odgonetnuti pitanje imovine ovih preduzeća, utvrditi koja su spremna za strateške partnere, u koja zbog prirodnog monopola privatni kapital ne može da uđe, a koja će na kraju biti privatizvana. Rešenje ovih pitanja, rešenje je naše tranzicije. Naša javna i javna komunalna preduzeća su od 2001. do sada napravila kumulativan gubitak od četiri milijarde evra, a samo prošle godine gubitak je 650 miliona evra. Istovremeno je broj zaposlenih smanjen za trećinu i sada u ovom sektoru radi oko 100.000 ljudi. Očekuju nas dodatna restrukturiranja na lokalnom nivou. Treba prepoznati prirodni monopol.

Privatnici ruše monopolSva srpska javna preduzeća do kraja 2011. godine moraju da prihvate pravila evropske konkurencije i prema tome usklade svoj rad. Na to smo se obavezali potpisujući Prelazni trgovinski sporazum.

Za završetak restrukturiranja preostalo nam je dve godine u kojima treba uskladiti zakone, odgonetnuti pitanje imovine ovih preduzeća, utvrditi koja su spremna za strateške partnere, u koja zbog prirodnog monopola privatni kapital ne može da uđe, a koja će na kraju biti privatizvana.

Rešenje ovih pitanja, veruje potpredsednik Vlade Božidar Đelić, rešenje je naše tranzicije.

- Naša javna i javna komunalna preduzeća su od 2001. do sada napravila kumulativan gubitak od četiri milijarde evra, a samo prošle godine gubitak je 650 miliona evra - rekao je Đelić.

- Istovremeno je broj zaposlenih smanjen za trećinu i sada u ovom sektoru radi oko 100.000 ljudi. Očekuju nas dodatna restrukturiranja na lokalnom nivou. Treba prepoznati prirodni monopol. Do leta treba da se završi strategija, ali i izmene Zakona o koncesijama, jer njime nismo omogućili javno-privatno partnerstvo na lokalnom nivou. Cene se i dalje tretiraju kao socijalna kategorija i nismo ih uskladili sa ekonomskom logikom.

Direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović veruje da privatizaciju treba odvojiti od restrukturiranja javnih preduzeća i njihove korporativizacije, koje treba prvo završiti. U slučaju “Srbijagasa” trebalo bi ići na dokapitalizaciju uz podršku države. Cilj je da se završi gasifikacija zemlje, a ne da se ta kompanija proda i novac uđe u budžet.

Oživaljavanje privatizacije bi, veruje Bogdan Lisovolik, predstavnik MMF-a u Srbiji, povećao udeo izvoza. Konkurencija bi, smatra ona, uticala na smanjenje cena, a privatan sektor bi uticao i na poboljšanje infrastrukture. I on se složio da privatizaciju treba započeti korporativizacijom.

- Zatim treba sprovesti restrukturiranje i prodaju i ne čekati “idealne” tržišne uslove - rekao je Lisovolik.

- Do tada treba povećati transparentnost u poslovanju, urediti pitanja gubitaka i njihovog ograničenja i pojačati nezavisnost uprava. Javna preduzeća bi domaćoj valuti mogla da pomognu zadužujući se u dinarima.

Ministarstvo finansija, prema rečima Igora Momčilovića, pomoćnika ministra, sada ne razmišlja o privatizaciji ovih firmi.

Oni pokušavaju da do kraja dovedu korporativizaciju, koju su već započeli. Javna preduzeća treba da postanu zatvorena akcionarska društva.

Zakon

Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja priprema novi zakon o komunalnim delatnostima. Njime bi bilo predviđeno novo regulativno telo koje bi definisalo delatnosti javnih komunalnih preduzeća, ugovaralo poveravanje delatnosti, davalo smernice za cene i utvrđivalo efikasnost ovih preduzeća.

Dulić: Koncesije za komunalce

Privatni kapital je neophodan javnim komunalnim preduzećima, uveren je ministar Oliver Dulić.

- Mi u taj sektor u narednih deset godina treba da uložimo četiri milijarde evra da bismo dostigli evropski nivo. Mi taj novac nemamo - poručio je Dulić.

- Komunalna delatnost je trenutno prepuna monopola i privilegija, a jedan od glavnih problema je neadekvatan pravni okvir za privatno-javna partnertstva koji su jedina šansa da se podigne nivo komunalnih sistema - rekao je Dulić.

- Stalo nam je da oni koji investiraju ostvare profit, a naši građani pristojne usluge. Ideja je da se raspisuju koncesije da privatnici uđu u komunalne delatnosti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik