Profesionalizacija upravljanja javnim preduzećima

Bez autora
Dec 03 2012

Izmenama Zakona o javnim preduzećima država će se suštinski povući iz upravljanja firmama. U javna preduzeća uvode se profesionalizacija upravljanja i javni konkursi za izbor direktora, a ukidaju se upravni odbori. Direktor javnog preduzeća neće moći da bude funkcioner neke političke stranke.Konkurse za izbor direktora sprovodiće posebno telo, koje će resornom ministru, pokrajinskom sekretaru ili predsedniku opštine predlagati da rukovodioca izabere među najmanje tri kandidata.

Profesionalizacija upravljanja javnim preduzećimaMinistar finansija i privrede u Vladi Republike Srbije Mlađan Dinkić izjavio je danas da će se izmenama Zakona o javnim preduzećima država suštinski povući iz upravljanja firmama.

Dinkić je, obrazlažući predložene zakonske izmene u Skupštini Srbije, objasnio da se u javna preduzeća uvode profesionalizacija upravljanja i javni konkursi za izbor direktora, kao i da se ukidaju upravni odbori.

Ministar je ukazao na to da direktor javnog preduzeća neće moći da bude funkcioner neke političke stranke.

Prema njegovim rečima, konkurse za izbor direktora sprovodiće posebno telo, koje će resornom ministru, pokrajinskom sekretaru ili predsedniku opštine predlagati da rukovodioca izabere među najmanje tri kandidata.

Novina je i javnost u radu javnih preduzeća, naveo je on i napomenuo da će preduzeća biti obavezna da rezultate i planove poslovanja kvartalno objavljuju na svojim internet sajtovima, na kojima će morati da budu objavljeni i svi konkursi.

Ministar je ukazao na to da će biti smanjen i broj članova nadzornih odbora, i to na tri u lokalnim javnim preduzećima, a na pet u republičkim.

On je istakao da će po jedan član nadzornih odbora obavezno biti predstavnik radnika, dok će u republičkim javnim preduzećima jedan član biti nezavisan.

Vlada Srbije i Ministarstvo finansija i privrede imaće kontrolne mehanizme kojima će pratiti poslovanje javnih preduzeća, pre svega, u politici plata, zapošljavanja i rokova plaćanja, poručio je Dinkić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik