Put do uspešnog preduzetnika

Bez autora
Dec 20 2011

Razvoj preduzetništva je jedan od ključnih inicijatora napretka domaće ekonomije i rasta investicija. Srbija brine o ovom razvojnom potencijalu, pa je tako pojačana finansijska podrška preduzetnicima, olakšan je pristup izvorima finansiranja, unapređene su kreditne linije, a značajan napredak je postignut i u oblasti preduzetničkog obrazovanja. Veliku ulogu u ovom procesu ima i Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ). Kroz intenzivnu saradnju i podsticajne mere koje nudi preduzetnicima, pomaže zapošljavanju, ali i održavanju novih radnih mesta. Ovaj sektor je u prethodnim godinama ponudio najviše novih radnih mesta i očekuje se da će se ovaj trend nastaviti i u narednom periodu. Istraživanje koje je sprovela NSZ zajedno sa ekspertima Evropske unije, pokazalo je da najveći potencijal rasta postoji kod preduzeća koja zapošljavaju između 10 i 50 radnika, dok će najveći broj radnih mesta biti otvoren u prerađivačkoj i građevinskoj industriji. Preduzetnicima NSZ nudi niz usluga, odnosno posreduje u zapošljavanju, obučava kadar, a pruža i finansijsku podršku pri zapošljavanju mladih i osoba sa invaliditetom ili otvaranju novih radnih mesta.

Put do uspešnog preduzetnikaRazvoj preduzetništva je jedan od ključnih inicijatora napretka domaće ekonomije i rasta investicija.

Srbija brine o ovom razvojnom potencijalu, pa je tako pojačana finansijska podrška preduzetnicima, olakšan je pristup izvorima finansiranja, unapređene su kreditne linije, a značajan napredak je postignut i u oblasti preduzetničkog obrazovanja.

Veliku ulogu u ovom procesu ima i Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ). Kroz intenzivnu saradnju i podsticajne mere koje nudi preduzetnicima, pomaže zapošljavanju, ali i održavanju novih radnih mesta. Ovaj sektor je u prethodnim godinama ponudio najviše novih radnih mesta i očekuje se da će se ovaj trend nastaviti i u narednom periodu.

Kako je istakao Dejan Jovanović, direktor NSZ, istraživanje koje je sprovela NSZ zajedno sa ekspertima Evropske unije, pokazalo je da najveći potencijal rasta postoji kod preduzeća koja zapošljavaju između 10 i 50 radnika, dok će najveći broj radnih mesta biti otvoren u prerađivačkoj i građevinskoj industriji.

Preduzetnicima NSZ nudi niz usluga, odnosno posreduje u zapošljavanju, obučava kadar, a pruža i finansijsku podršku pri zapošljavanju mladih i osoba sa invaliditetom ili otvaranju novih radnih mesta.

Ovo istraživanje, prema rečima Jovanovića, je pokazalo da preduzeća koja dobiju subvencije za otvaranje novih radnih mesta u iznosu od 100 do 400 hiljada dinara po radnom mestu, najčešće zadrže te ljude. Kako je najavljeno, NSZ će intenzivirati ovu meru i pojačano delovati u sredinama koje zahtevaju dodatnu podršku kada je reč o zapošljavanju i koje su od posebnog značaja za razvoj Srbije. U ovom sredinama poslodavci za svako novo radno mesto mogu da dobiju podsticaj od 300.000 dinara, a ako zaposle preko 10 radnika ili osobu sa invaliditetom i do 400.000 dinara.

Jovanović je istakao da je osmišljena posebna podrška za početnike u biznisu, kroz brojne subvencije i stručno savetovanje i obuku u poslovnim centrima. Svi koji žele da svoju preduzetničku ideju sprovedu u delo uz pomoć podsticajnih sredstava NSZ, uključuju se u program “Put do uspešnog preduzetnika” na kome će se, kroz sistem radionica, obrađivati svi aspekti preduzetništva.

NSZ je od početka godine u ovaj program uključila više od 11.000 ljudi koji nameravaju da pokrenu sopstveni posao. Ove godine gotovo 3.000 nezaposlenih u Srbiji je pokrenulo sopstvenu delatnost i započelo preduzetnički život zahvaljujući bespovratnim sredstvima NSZ. Za ovu meru najviše su zainteresovani oni koji već imaju radnog iskustva koje bi sa preduzetničkim  inicijativama iskoristili za pokretanje sopstvenog posla i eventualno uposlili i članove svojih porodica. Pokazalo se da te firme u velikom procentu opstaju i zbog toga se smatra da treba povećati iznos bespovratne pomoći, koji je sada ograničen na 160.000.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik