Razvojna agencija RS podržala brojne preduzetnike sa poteškoćama u poslovanju

Bez autora
Jun 25 2020

Besplatne obuke iz oblasti marketinga i finansija, savjeti mentora, te povezivanje sa potencijalnim poslovnim partnerima samo su mali dio podrške koju je zahvaljujući programu pomoći privrednicima sa teškoćama u poslovanju dobilo 28 preduzetnika iz Republike Srpske.

Ovaj program, koji ima za cilj pružanje podrške preduzetnicima u prevenciji krize, stvaranju mogućnosti ponovnog pokretanja poslovne aktivnosti, informisanju o alternativnim izvorima finansiranja i promocija preduzetništva realizovala je Razvojna agencija RS u okviru projekta “Prihvatanje neuspjeha da bi se olakšalo pružanje druge šanse preduzetnicima u Dunavskoj regiji”.

Da je ovakav vid podrške i te kako vjetar u leđa potvrđuju oni koji su prošli program obuke i koji su ponovo u igri za osvajanje dijela tržišnog kolača, a jedna od njih je Dubravka Aničić iz Laktaša koja se već četiri godine bavi proizvodnjom i prodajom prirodne kozmetike “Mystery”.

- Zahvaljujući programu podrške stekla sam dosta znanja o organizaciji posla, finansijama i marketingu, a mentori su mi pomogli da ostvarim i kontakte sa potencijalnim kupcima. Treninzi su se desili u pravi čas i očekujem da će mi stvari koje sam naučila pomoći da unaprijedim svoje poslovanje, naročito sada kada je poslovanje otežano i smanjenog intenziteta zbog epidemije virusa korona - rekla je Aničićeva.  

Pruženom podrškom zadovoljan je i preduzetnik Dragan Zeljković, koji se bavi grafičkim dizajnom.

-  Kao početniku u biznisu ovo je za mene od velikog značaja. Nadam se da će mi stečena iskustva pomoći u daljem razvoju posla - kazao je Zeljković. 

Rukovodilac Odjeljenja za strateško planiranje razvoja malih i srednjih preduzeća i preduzetništva u Razvojnoj agenciji RS Marica Perić istakla je da je u okviru projekta razvijen poseban program podrške preduzetnicima sa teškoćama u poslovanju u čijem je kreiranju učestvovalo 17 partnerskih organizacija i institucija iz 11 zemalja Dunavske regije. Prema njenim riječima program pomaže privrednicima da ponovo pokrenu poslovnu aktivnost, prebrode teškoće u poslovanju, ali i upozorava početnike u biznisu sa problemima koji ih mogu zadesiti.

- Preduzetnici u Srpskoj su imali mogućnost da od februara do juna prođu kroz različite edukacije i dobiju besplatnu savjetodavnu podršku mentora Razvojne agencije RS. U okviru programa je bilo uključeno 28 preduzetnika iz raznih dijelova Srpske, a sa radom se nije prekidalo ni zbog pandemije virusa korona jer smo imali onlajn obuke - istakla je Perićeva.

Projekat “Prihvatanje neuspjeha da bi se olakšalo pružanje druge šanse preduzetnicima u Dunavskoj regiji” u kojem Ministarstvo privrede i preduzetništva Srpske učestvuje kao pridruženi partner, sufinansira EU iz fondova ERFD, IPA i ENI u okviru Dunavskog transnacionalnog programa.

Prava adresa


Načelnik Odjeljenja za razvoj malih i srednjih preduzeća u Ministarstvu privrede i preduzetništva RS Milka Latinčić istakla je da je dobro da privrednici, koji imaju probleme u poslovanju, znaju da je Razvojna agencija RS prava adresa na kojoj mogu dobiti podršku.

- Nadam se da će ovaj program još više zaživjeti - rekla je Latinčićeva i dodala da ministarstvo u novom strateškom dokumentu na kojem radi zajedno sa Razvojnom agencijom RS i drugim partnerima imati poseban program za preduzetnike druge šanse.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik