Šansa za opstanak malih preduzeća

Bez autora
Aug 05 2012

Preduzetnici već krajem avgusta mogu da računaju na bankarske olakšice. Malim preduzećima biće date garancije države preko Fonda za razvoj. Para u budžetu za subvencionisanje kreditiranja privrede trenutno nema. Ali izrazito mala privredna aktivnost, koja će usloviti da godinu završimo gotovo bez privrednog rasta, naterala je predstavnike države i bankare da naprave neobičan dogovor, a koji će omogućiti da firme kojima su sredstva potrebna zajmove za nastavak rada dobiju odmah. Kako je „Novostima“ potvrđeno u nekoliko najvećih srpskih banaka, one su pristale da jedno vreme odobravaju subvencionisane zajmove, a da im država kasnije uplati dotacije. Prema dogovoru aktuelnog ministra finansija i privrede Mlađana Dinkića sa bankarima, doskora izuzetno traženi subvencionisani zajmovi krenuće već krajem ovog meseca. Kamate na te zajmove će iznositi od jedan do tri odsto, zavisno od veličine preduzeća, a oni najmanji i finansijski najosetljiviji, pozajmice će dobijati uz garanciju Fonda za razvoj...

Šansa za opstanak malih preduzećaPreduzetnici već krajem avgusta mogu da računaju na bankarske olakšice. Malim preduzećima biće date garancije države preko Fonda za razvoj

Para u budžetu za subvencionisanje kreditiranja privrede trenutno nema. Ali izrazito mala privredna aktivnost, koja će usloviti da godinu završimo gotovo bez privrednog rasta, naterala je predstavnike države i bankare da naprave neobičan dogovor, a koji će omogućiti da firme kojima su sredstva potrebna zajmove za nastavak rada dobiju odmah.

Kako je „Novostima“ potvrđeno u nekoliko najvećih srpskih banaka, one su pristale da jedno vreme odobravaju subvencionisane zajmove, a da im država kasnije uplati dotacije. Prema dogovoru aktuelnog ministra finansija i privrede Mlađana Dinkića sa bankarima, doskora izuzetno traženi subvencionisani zajmovi krenuće već krajem ovog meseca.

Kamate na te zajmove će iznositi od jedan do tri odsto, zavisno od veličine preduzeća, a oni najmanji i finansijski najosetljiviji, pozajmice će dobijati uz garanciju Fonda za razvoj.

Od sledeće godine, zanatlije, kao i mala i srednja preduzeća moći će da konkurišu za bespovratnu podršku za investicije. Država će, kako je najavio ministar finansija, u zavisnosti od vrednosti investicija bespovratno davati od 30 do 50 odsto novca preduzetnicima za taj posao. Ova mera važiće od januara 2013. godine.

- Banke su spremne da odobravaju ove kredite i podržavaju Ministarstvo finansija - kažu nezvanično za „Novosti“ ovdašnji bankari. - I do sada smo učestvovali u programu subvencionisanog kreditiranja i privrede i građana,tako da ćemo tu praksu i nastaviti. Osim vodećih banaka, očekujemo da se i ostale, manje banke uključe u ovaj program. Formirana je radna grupa od predstavnika ministarstva i banaka koja priprema detaljan program. Privrednici mogu da očekuju kako je i navljeno niake kamate, a bankari subvencije koje bi bile od pet do sedam odsto.

Kako kažu bankari, na sastanku sa ministrom finansija razgovaralo se i o isplati zaostalih subvencija koja država duguje bankama za ranije dotiranje kredita privredi i građanima. Očekuje se da se taj problem reši kroz odobravanje dodatnog grejs perioda ili otplatu na rate.

Uslovi pod kojima će se preduzeća zaduživati biće isti kao i do sada, odnosno proveravaće se njihovi bilansi i likvidnost. S druge strane, osim povoljnih kamata, zavisno od iznosa kredita, firme i preduzetnici će moći da računaju i na grejs period.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik