Sparkasse banka društveno najodgovornija kompanija u BiH

Bez autora
Oct 16 2011

U srijedu su, u Kongresnoj dvorani hotela Holiday Inn, na svečanoj ceremoniji dodijeljene nagrade za najbolje kompanije u pet kategorija, kao i glavna nagrada. U kategoriji briga o okolišu, najbolja kompanija je dm Drogerie markt, dok je Prevent BH pobjednička kompanija u kategoriji korporativna filantropija – privatne kompanije. Mljekara Pađeni je najbolja u kategoriji korporativna filantropija – mala i srednja preduzeća, a među finansijskim institucijama u kategoriji korporativne filantropije nagradu je dobila Sparkasse bank. Nagradu za korporativno upravljanje i društveno odgovorne poslovne prakse osvojila je Nova banka Banja Luka. Prvostepena komisija, sastavljena od 15 predstavnika medijskih kuća u BiH, donijela je odluku o finalistima izbora, odabravši od 157 nominiranih kompanija, svega 14 za finale. Vrhovna komisija se sastala na dan ceremonije, te na osnovu izvještaja Verifikacione komisije i dokumentacije koju su obezbjedile kompanije, donijela odluku o pobjednicima u kategorijama i ukupno. Članovi Vrhovne komisije su bili Prof. Dr. Nenad Brkić, Ekonomski fakultet Sarajevo, Aida Daguda, Centar za promociju civilnog društva, Emira Mešanović Mandić, Centar za promociju društvene odgovornosti preduzeća CSR PLUS, Merima Zupčević Buzadžić, International Finance Corporation (IFC) - Međunarodna finansijska korporacija, te Ismar Ćeremida, UNDP BiH.

Sparkasse bank društveno najodgovornija kompanija u BiHNa  svečanoj ceremoniji Sparkasse banka je  proglašena za društveno najodgovorniju kompaniju godine DOBRO'11, u organizaciji Fondacije Mozaik, Agencije MaŠta, te partnera Međunarodne finansijske korporacije (IFC), članice grupacije Svjetske banke, uz podršku Švicarskog državnog sekretarijata za ekonomske poslove (SECO) i UNDP BH.

U srijedu su, u Kongresnoj dvorani hotela Holiday Inn, na svečanoj ceremoniji dodijeljene nagrade za najbolje kompanije u pet kategorija, kao i glavna nagrada. U kategoriji briga o okolišu, najbolja kompanija je dm Drogerie markt, dok je Prevent BH pobjednička kompanija u kategoriji korporativna filantropija – privatne kompanije. Mljekara Pađeni je najbolja u kategoriji korporativna filantropija – mala i srednja preduzeća, a među finansijskim institucijama u kategoriji korporativne filantropije nagradu je dobila Sparkasse bank. Nagradu za korporativno upravljanje i društveno odgovorne poslovne prakse osvojila je Nova banka Banja Luka.

Prvostepena komisija, sastavljena od 15 predstavnika medijskih kuća u BiH, donijela je odluku o finalistima izbora, odabravši od 157 nominiranih kompanija, svega 14 za finale.

Vrhovna komisija se sastala na dan ceremonije, te na osnovu izvještaja Verifikacione komisije i dokumentacije koju su obezbjedile kompanije, donijela odluku o pobjednicima u kategorijama i ukupno. Članovi Vrhovne komisije su bili Prof. Dr. Nenad Brkić, Ekonomski fakultet Sarajevo, Aida Daguda, Centar za promociju civilnog društva, Emira Mešanović Mandić, Centar za promociju društvene odgovornosti preduzeća CSR PLUS, Merima Zupčević Buzadžić, International Finance Corporation (IFC) - Međunarodna finansijska korporacija, te Ismar Ćeremida, UNDP BiH.

Za DOBRO su u protekle četiri godine 434 kompanije bile nominovane, njih 44 su ušle u finale izbora, među njima su četiri proglašene najboljim, a 19 kompanija je dobilo nagradu u nekoj od kategorija. U sav proces je uloženo preko 350.000 KM. Više od 25 partnera, donatora i medijskih pokrovitelja je dalo doprinos u realizaciji aktivnosti. U radu Prvostepene komisije je učestvovalo 37 članova, a njih 23 u radu Vrhovne komisije. Zabilježeno je i preko 350 objava, gostovanja i priloga. No, ono što je najvažnije, postignut je cilj i kompanije u BiH su motivisane da djeluju na društveno odgovoran način. Kada je započet proces 2008. godine, rijetki su čuli za koncept korporativne društvene odgovornosti (CSR). Danas postoje ozbiljni primjeri integrisanja CSR procedura u strateške planove kompanija. U narednom periodu intenzivno će se raditi na promociji koncepta društvenog poduzetništva (Social Enterprise).

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik