Srpski startapovi učestvovali u ruskom u onlajn programu Skolkovo

Bez autora
Nov 16 2020

U moskovskom Inovacionom centru „Skolkovo“ održan je četvorodnevni onlajn program u kome je učestvovalo 13 srpskih startap kompanija, uz podršku Privredne komore Srbije (PKS), kabineta predsednice Vlade Srbije, Nacionalnog tehnološkog parka (NTP) Beograd, NTP Čačak i regionalnih klastera.

„Skolkovo Softlanding Program“ je namenjen startap kompanijama koje žele da svoje poslovanje prošire na tržište Ruske Federacije. „Skolkovo je organizovalo prvi put program samo za kompanije iz jedne zemlje, iz Srbije. Sa kolegama iz ove fondacije planira se nastavak saradnje kako onlajn programa tako i poseta naših kompanija Rusiji kada vreme to dopusti. Sve kompanije koje su učestvovale u onlajn programu automatski postaju i kandidati prvog programa koji će se organizovati u Rusiji nakon pandemije“, rekao je Marjan Stojanović, sekretar Udruženja za elektronske komunikacije i informaciono društvo PKS.

Učesnici u programu, većinom kompanije iz IT sektora, imale su priliku da se upoznaju sa ruskim tržištem i sa Fondacijom Skolkovo i njenim programima podrške za startap kompanije. Na prvom internacionalnom programu u julu 2020. učestvovalo je šest naših firmi, podsetio je Stojanović.

PKS prepoznala je da tržište Ruske Federacije ima ogroman i nedovoljno iskorišćen potencijal za naše  inovativne kompanije, kako iz oblasti IT industrije tako i drugih grana privrede.

Ovakvim aktivnostima, kao što je saradnja sa Skolkovo fondacijom, PKS konkretnim delovanjem radi na daljem rastu izvoza naših IT proizvoda i usluga. Činjenica da je izvoz IT sektora činio 20.5 odsto ukupnog izvoza Republike Srbije govori o kapacitetu i kvalitetu domaćeg IT sektora, rekao je Stojanović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik