Svaka treća firma propala zbog PDV-a

Bez autora
Oct 02 2011

Svako treće preduzeće zatvoreno u poslednje tri godine propalo je zbog toga što je vlasnik morao da plati državi PDV pre nego što naplati posao. U situaciji kada su prosečni rokovi plaćanja bili duži od četiri meseca nekadašnja preduzeća plaćala su državi 8 ili 18 odsto poreza na dodatu vrednost unapred, iako su još mesecima čekala na naplatu posla. U anketi koju je sprovela Unija poslodavaca Srbije 34,5 odsto privrednika koji su bili prinuđeni da zatvore firme kao razlog za to navelo je plaćanje PDV-a unapred. To bi značilo da je u period od 2008. do kraja 2010. više od 13.000 preduzeća zatvoreno zbog ovakve primene Zakona i plaćanje poreza unapred za ono što najčešće nije bilo naplaćeno. Ta cifra pomnožena sa brojem prosečno zaposlenih u preduzećima (nešto više od osam) dovela bi do toga da je naplata PDV-a ostavila bez posla više od 106.600 osoba u privatnom sektoru. Unija poslodavaca Srbije zbog toga insistira da se promeni Zakon o PDV i da se porez naplaćuje u trenutku realizacije posla ili maksimalno do tri dana od dana naplate.

Svaka treća firma propala zbog PDV-aSvako treće preduzeće zatvoreno u poslednje tri godine propalo je zbog toga što je vlasnik morao da plati državi PDV pre nego što naplati posao, kažu u Uniji poslodavaca Srbije.

„U situaciji kada su prosečni rokovi plaćanja bili duži od četiri meseca nekadašnja preduzeća plaćala su državi 8 ili 18 odsto poreza na dodatu vrednost unapred, iako su još mesecima čekala na naplatu posla“, kaže portparol Unije Dragoljub Rajić.

U anketi koju je sprovela Unija 34,5 odsto privrednika koji su bili prinuđeni da zatvore firme kao razlog za to navelo je plaćanje PDV-a unapred.

„To bi značilo da je u period od 2008. do kraja 2010. više od 13.000 preduzeća zatvoreno zbog ovakve primene Zakona i plaćanje poreza unapred za ono što najčešće nije bilo naplaćeno“, naglašava Rajić. Ta cifra pomnožena sa brojem prosečno zaposlenih u preduzećima (nešto više od osam) dovela bi do toga da je naplata PDV-a ostavila bez posla više od 106.600 osoba u privatnom sektoru. Unija poslodavaca Srbije zbog toga, napominje Rajić, insistira da se promeni Zakon o PDV i da se porez naplaćuje u trenutku realizacije posla ili maksimalno do tri dana od dana naplate.

U Uniji poslodavaca Srbije upozoravaju javnost, a posebno Vladu, da zakonsko ograničavanje rokova plaćanja koje se najavljuje mora da sadrži jasne krivične sankcije, ali i da bi eventualni predlog donet bez konsultacija sa privredom mogao da dovede do toga da on ostane samo „mrtvo slovo na papiru“.

„Ako se to ne uradi onda će biti doveden u pitanje i opstanak 100.000 do 150.000 radnih mesta koja trenutno zbog ovakvog zakona vise u vazduhu“, napominje Rajić. On kaže da Vlada i premijer koji su mogli da se zaduže sa milijardu evra svakako moraju da ima rešenje za ovakav jedan problem.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik