Sve veći broj osoba otvara urede doma i rade s manje stresa

Bez autora
Nov 21 2012

Mnoge uz kuću veže malo dijete ili nemoćni član obitelji, ili jednostavno dodatnim poslom u slobodno vrijeme žele podebljati plaću, ali – nemaju ideje što raditi. Najbolji je način razmisliti može li se unovčiti hobi ili neki talent i vještina kojom se raspolaže. Pisanje tekstova, stručnih članaka, lektoriranje, prevođenje, šivanje i pletenje, razne poduke... sve to može postati posao. Samo treba pripaziti da se ostane u sferi legalnog – sa strane profesionalnosti, ali i poreza. Zakon o obrtu regulira što može biti kućna radinost, a što sporedno zanimanje. Pritom se kućna radinost odnosi na sve ono što znači proizvodnju, primjerice izradu nakita, suvenira, odjeće, krema, pečenje kolača..., dok se u sporedna zanimanja svrstavaju usluge – bilo da je riječ o instrukcijama, satovima muzičkih instrumenata ili pjevanja ili šetanju pasa... čime već i izlazimo iz kućnih okvira. Sve dok zarada ne prelazi 85 tisuća kuna godišnje, zakon nije ugrožen, jer ne postajete PDV obveznik.

Sve veći broj osoba otvara urede doma i rade s manje stresaMnoge uz kuću veže malo dijete ili nemoćni član obitelji, ili jednostavno dodatnim poslom u slobodno vrijeme žele podebljati plaću, ali – nemaju ideje što raditi.

Najbolji je način razmisliti može li se unovčiti hobi ili neki talent i vještina kojom se raspolaže.

Paziti na zakone

Pisanje tekstova, stručnih članaka, lektoriranje, prevođenje, šivanje i pletenje, razne poduke... sve to može postati posao. Samo treba pripaziti da se ostane u sferi legalnog – sa strane profesionalnosti, ali i poreza. Zakon o obrtu regulira što može biti kućna radinost, a što sporedno zanimanje. Pritom se kućna radinost odnosi na sve ono što znači proizvodnju, primjerice izradu nakita, suvenira, odjeće, krema, pečenje kolača..., dok se u sporedna zanimanja svrstavaju usluge – bilo da je riječ o instrukcijama, satovima muzičkih instrumenata ili pjevanja ili šetanju pasa... čime već i izlazimo iz kućnih okvira. Sve dok zarada ne prelazi 85 tisuća kuna godišnje, zakon nije ugrožen, jer ne postajete PDV obveznik.

No, to su slatke brige; prijeđe li se taj limit, trebalo bi ozbiljno razmisliti o pokretanju pravog posla.No, ovdje smo već naveli neke ideje za dodatne poslove; a ima ih još jako puno; talentirani mogu otvoriti blog na internetu, sve je popularnija i virtualna poduka, pa i satovi jezika preko skypea...

Zahtjevnije usluge

Pletenje i šivanje nije nikakva nova ideja, prenosi se desetljećima, ako ne i stoljećima, dok za catering ili kolače danas ipak treba nešto više logistike te ispunjavanja higijenskih i ostalih normativa. Čišćenje i peglanje već je jako rašireno, no dok se za čišćenje ipak moraju „protegnuti noge“, peglati se može i u svom domu, a uvijek su popularni i sitni popravci...

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik