U poduzetništvu do 2013. godine 50.000 novih radnih mjesta

Bez autora
Jan 25 2012

Otvaranje 50.000 novih radnih mjesta u malom i srednjem poduzetništvu, 7000 novih tvrtki i 13.000 obrta do kraja 2013. godine ciljevi su novog ministarstva poduzetništva i obrta. Plan poticanja poduzetništva za ovu godinu je vrijedan 300 milijuna kuna, a javni pozivi za 18 mjera objavit će se od ožujka do lipnja. Mjere operativnog plana u narednom razdoblju obuhvaćaju porezno rasterećenje poduzetnika, tj. nultu stopa poreza na dobit za reinvestiranje, oslobađanje od plaćanja doprinosa na plaću prve dvije godine za svako novo radno mjesto, povećanje iznosa za ulazak u sustav PDV-a na 230.000 kuna te diferenciranu, nižu stopu PDV-a za pojedine djelatnosti kao što su ugostiteljstvo i turizam. Očekuje se da će to pridonijeti nižim cijenama u domaćem turizmu i ugostiteljstvu, čime bi se podigla konkurentnost te djelatnosti. Planira se i model kreditiranja za malo i srednje poduzetništvo putem HBOR-a, po kojem bi poduzetnici mogli računati na kamate do 3 posto godišnje, a već početkom veljače bit će potpisan sporazum Europske investicijske banke i HBOR-a koji će osigurati 250 milijuna eura za tu namjenu. Dakle, riječ je o 2 milijarde kuna, što je 0,7 posto BDP-a.

U poduzetništvu do 2013. godine 50.000 novih radnih mjestaOtvaranje 50.000 novih radnih mjesta u malom i srednjem poduzetništvu, 7000 novih tvrtki i 13.000 obrta do kraja 2013. godine ciljevi su novog ministarstva poduzetništva i obrta, najavio je u srijedu ministar Gordan Maras na prvoj konferenciji za novinare.

Naglasio je da je plan poticanja poduzetništva za ovu godinu vrijedan 300 milijuna kuna, a javni pozivi za 18 mjera objavit će se od ožujka do lipnja. Prema Marasovim riječima, mjere operativnog plana u narednom razdoblju obuhvaćaju porezno rasterećenje poduzetnika, tj. nultu stopa poreza na dobit za reinvestiranje, oslobađanje od plaćanja doprinosa na plaću prve dvije godine za svako novo radno mjesto, povećanje iznosa za ulazak u sustav PDV-a na 230.000 kuna te diferenciranu, nižu stopu PDV-a za pojedine djelatnosti kao što su ugostiteljstvo i turizam.

Ministar očekuje da će to pridonijeti nižim cijenama u domaćem turizmu i ugostiteljstvu, čime bi se podigla konkurentnost te djelatnosti. No, nije želio otkriti kolika bi bila ta niža stopa PDV-a i kad bi se trebala početi primjenjivati.

Najavio je da se planira i model kreditiranja za malo i srednje poduzetništvo putem HBOR-a, po kojem bi poduzetnici mogli računati na kamate do 3 posto godišnje, a već početkom veljače bit će potpisan sporazum Europske investicijske banke i HBOR-a koji će osigurati 250 milijuna eura za tu namjenu. Dakle, riječ je o 2 milijarde kuna, što je 0,7 posto BDP-a, ustvrdio je Maras.

Mjerama se planira olakšati osnivanje novih poduzeća i ubrzati realizacija investicija. Postojat će osobni menadžer u Ministarstvu za svaki projekt iznad 20 milijuna kuna, poticat će se sudjelovanje malih i srednjih poduzetnika u poslovima javne nabave i javno-privatnog partnerstva (online nabava, direktna plaćanja dobavljača u nabavi)...

Naravno, i investicijski projekti manji od 20 milijuna kuna dobit će podršku, ali negdje smo morali podvući crtu, kaže ministar. Osobni menadžeri trebali bi ukazivati na manjkavosti zakona i propisa koji često smetaju investitorima.

Plan poticanja poduzetništva za 2012. (Poduzetnički impuls) predviđa poticaje za više od 1000 poduzetnika i obrtnika, ulaganja u poduzetničku infrastrukturu za 50 novih investicija u vrijednosti od 500 milijuna kuna, te edukaciju za više od 3000 poduzetnika i obrtnika. Maras je istaknuo i potporu poduzetnicima u realizaciji njihovih projekata i povlačenju sredstava iz Unijinih fondova.

Osnovat će se i regionalni centar za razvoj poduzetništva, vrijedan 30 milijuna eura, čija će se gradnja financirati iz strukturnih fondova. Predviđena lokacija je kampus Borongaj, izrada tehničke dokumentacije financira se s 1,6 milijuna eura iz financijskog instrumenta Western Balkans Investment Framework, a predviđeno je da centar bude gotov do 2015.

Ove godine hrvatski poduzetnici mogu računati na desetak milijuna eura iz Unije, a sljedeće bi se taj iznos mogao udvostručiti, napomenuo je Maras.

Za uspješan rad novog ministarstva, uz stvaranje konkurentnog ozračja, Maras drži ključnim Strategiju razvoja poduzetništva od 2013. do 2020. godine, koja se mora donijeti u idućih šest mjeseci. Cilj je postići konkurentno poduzetništvo i pripremiti ga za EU jer nas Unija vidi kao zemlju pet regija.

Maras je istaknuo da 320 poduzetničkih zona, koje je poticala bivša vlada, zjapi prazno jer nema novih investicija. Do 2014. u Ministarstvu očekuju 4 milijarde eura stranih investicija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik