U Sloveniji ugroženo četiri hiljade profesionalnih trenera, traže pomoć vlade

Bez autora
Nov 29 2020

Poslovne udruge koje zastupaju interese slovenskih frizera i fitness centara zatražile su od vlade da im pruži više potpore zbog zabrane rada i tvrde da su te aktivnosti na rubu propasti budući da se ne mogu obavljati on-line, odnosno radom kod kuće.

Zatvaranjem frizerskih salona vlada posredno potiče ilegalnu konkurenciju, odnosno crno tržište rada protiv kojega se legalni frizeri godinama bore, upozorili su u svojoj predstavci vladi, dodavši da mjere treba prilagoditi u dogovoru s njihovim sindikatom, te da bi izrazitija pomoć u vidu jačeg subvencioniranja fiksnih troškova i doprinosa taj uslužni sektor mogla spasiti od velikog broja stečaja koji joj prijeti zbog duge zabrane rada, piše njihov strukovni glasnik "Frizer", prenose slovenski mediji.

Na svoje probleme u vrijeme zatvaranja upozorili su i fitness centri koji tvrde da vježbanje u klubovima i teretanama nisu dokazani kao veći izvor zaraze koronavirusom jer su se prije zatvaranja držali svih propisanih mjera.

Upozorili su da je zatvaranjem 150 fitness klubova ugrožena egzistencija skoro 4 tisuće profesionalnih trenera te da bi država trebala biti zabrinuta padom fizičke spremnosti i zdravlja mnogih koji kondiciju redovno održavaju na taj način.

Prema podacima slovenske porezne uprave u zemlji je registrirano skoro 4 tisuće trenera sa priznatim statusom samostalnog poduzetnika. Oni godišnje prijavljuju prihod od svojih usluga u visini 78 milijuna eura, Iako nisu stalno zaposleni u fitness i sportsko-rekreacijskim centrima nego za njih rade kao privatni poduzetnici, prenijeli su slovenski mediji.

Frizeri i djelatnici u fitnessima i sportsko-rekreacijskim centrima traže ublažavanje kriterija za dodjelu državnih subvencija i veće pokrivanje njihovih troškova, doprinosa i naknada za čekanje na posao u vrijeme zatvaranja nego što je to sada slučaj budući da im kako tvrde inače prijete masovna otpuštanja i zatvaranja poduzeća koja se tim aktivnostima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik