U Srbiji aktivno 40 biznis inkubatora

Bez autora
Jun 17 2020

Državni sekretar Ministarstva privrede Vlade Republike Srbije Dragan Stevanović izjavio je da je u našoj zemlji sve više poslovnih inkubatora, a podrška njihovom razvoju veoma je važna jer su u njima stacionarani predstavnici najprofitabilnijih sektora i najafirmisanijih kadrova zahvaljujući kojima Srbija ostvaruje veliku dobit.

Stevanović je u izjavi za agenciju Tanjug rekao da se njihov značaj pokazao upravo za vreme pandemije koronavirusa jer su baš iz ovakvih centara potekle ideje o izradi vizira i drugog zaštitnog materijala.

On je naveo da u Srbiji trenutno ima 40 biznis inkubatora, a njihove usluge koristi 500 mladih preduzetnika.

Prema njegovim rečima, u poslovnim inkubatorima razvijaju se preduzeća iz različitih oblasti, ali ipak dominiraju informacione tehnologije i kreativna digitalna industrija.

Biznis inkubatori značajni su upravo zbog karaktera delatnosti koje se dominantno lociraju u njima, a reč je profitabilnim delatnostima koje za rezultat imaju proizvode sa najvišim stepenom vrednosti, objasnio je državni sekretar.

Stevanović je kao primer naveo IT industriju, koja na godišnjem nivou ostvaruje suficit od približno 800 miliona evra.

On je naglasio da se većina korisnika inkubatora, bilo da je reč o inovativnim preduzećima ili frilenserima, bavi tim delatnostima, a koncentrisani su uglavnom u velikim gradovima – Beogradu, Nišu i Novom Sadu.

U manjim gradovima, kako je naveo, usluge inkubatora koriste i početnici u poslovanju, i to za preradu drveta i proizvodnju nameštaja, alata, zanatskih i uslužnih delatnosti.

Stevanović je ukazao na to da se dosadašnja podrška razvoju poslovnih inkubatora uglavnom odnosila na ulaganje u infrastrukturu – opremanje prostora i opremu, dok je sada pažnja usmerena na unapređenje kvaliteta usluga.

On je naglasio da je neophodno ohrabriti početnike u poslovanju za to da svoju poslovnu ideju razviju i tako opstanu na tržištu, i istovremeno podsetio na to da su tokom vanrednog stanja poslovni inkubatori pokazali visok stepen prilagodljivosti.

Proizvodnja vizira tokom epidemije koronavirusa razvila se baš u ovakvim centrima i biznis inkubatori su tada pokazali sav smisao i opravdanost postojanja, zaključio je državni sekretar.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik