Umrežavanjem do lakše realizacije poslovnih projekata

Bez autora
Feb 01 2012

Zovu se "poslovni anđeli" i cilj im je da spoje biznismene koji žele da ulažu u nove projekte i preduzetnike sa željom, razvijenim poslovnim planom i sposobnim timom da realizuju svoju ideju. Mreža poslovnih anđela Srbije, osnovana je pre nepune dve godine i u suštini funkcioniše kao i već dokazani modeli sličnih organizacija kod nas i u svetu.Osnova te mreže je platforma koja služi za takozvani "matchmaking", odnosno, povezivanje između potencijalnih investitora i preduzetnika.

Umrežavanjem do lakše realizacije poslovnih projekataZovu se "poslovni anđeli" i cilj im je da spoje biznismene koji žele da ulažu u nove projekte i preduzetnike sa željom, razvijenim poslovnim planom i sposobnim timom da realizuju svoju ideju.

Mreža poslovnih anđela Srbije, osnovana je pre nepune dve godine i u suštini funkcioniše kao i već dokazani modeli sličnih organizacija kod nas i u svetu, naglašava menadžer Mreže Duško Kocić.

"Osnova te mreže je platforma koja služi za takozvani "matchmaking", odnosno, povezivanje između potencijalnih investitora i preduzetnika. Na taj način preduzetnici imaju mogućnost da se registruju na portal "Mreže poslovnih anđela Srbije", postave svoj projekat sa kratkim opisom ideje i potrebnih finansijskih sredstava za investiciju, odnosno, da predstave svoj projekat i ideju svim potencijalnim registrovanim investitorima", navodi Kocić.

To omogućava investitorima iz Mreže poslovnih anđela da pregledaju sve registrovane projekte, da ih isfiltriraju prema sektoru ili veličini i, kada se odluče za neki od njih, pobliže se upoznaju sa preduzetnikom - nosiocem projekta, objašnjava Kocić.

Nije bez značaja i običaj "poslovnih anđela" da ga, ako to vrednost projekta zahteva, finansiraju udruženim kapitalom. Pomalo neočekivano, u Srbiji ima dosta zainteresovanih investitora i priličan broj projekata. Pa ipak, naglašava Kocić, rezultati za sada izostaju.

"U našoj bazi, nakon otvaranja, u prvih mesec dana imali smo preko 130 prijavljenih projekata. Suština je da ti projekti budu izuzetno kvalitetni i dobro pripremljeni kakol bi se predstavili investitorima. Da se znaju odgovori na osnovna pitanja: ko su target grupe, koja tržišta se ciljaju, šta je sve potrebno da se uradi kako bi se finalizovao taj projekat, na šta će se obezbeđeni novac trošiti i tako dalje", poručuje Kocić.

Vlasnik novosadske IT firme "Wall wave" Nikola Vukičević se sa Mrežom poslovnih anđela upoznao na Blog openu u Novom Sadu, prošao je i njihovu dvodnevnu obuku, a onda se sastao i sa veoma ozbiljnim investitorima iz Srbije, Nemačke, Italije i Velike Britanije.

"Projekat je vezan za IT. To je onlajn dnevnik na sajtu, namenjen svetskom tržištu. IT projekat koji je tek u razvoju i kojem je početna investicija jako bitna, podjednako je važno i iskustvo ljudi iz tog sveta, koju mogu dati korisne savete i preporuke o tome kako se probiti na stranim tržištima", kazao je Vukičević.

On veruje da bi do juna mogao da zaključi posao s investitorom.

"Dobili smo tu odlične inpute i kontakte i ostalo je da naš deo odradimo- da napravimo prototip, iskoristimo kontakte i to što su nam "biznis anđeli" obezbedili", zaključuje Vukičević.

Optimizam tog novosadskog preduzetnika nije bez osnova, jer su upravo informacione tehnologije najatraktivnije investitorima iz "Mreže poslovnih anđela".

U poređenju sa drugim granama, IT projekti za relativno mali početni kapital nude popriličan potencijal zarade. U Sloveniji je uz podršku poslovnih anđela realizovano desetak, u Hrvatskoj dva posla.

Dva projekta bi trebalo da zažive i kod nas, ukoliko se uspešno okončaju pregovori. Za veće domete potrebno je, ponavlja menadžer Mreže Duško Kocić, pažljivo izbrusiti projekte i ponuditi ih, na primer, Slovencima jer je tamo trenutno mnogo više investitora nego projekata.

Uslovi pod kojima će poslovni anđeli uložiti novac, stvar su pregovora i dogovora investitora i preduzetnika, čija osnova je precizan finansijski plan svakog dela projekta.

Mreža, barem za sada, ne naplaćuje usluge posredovanja između investitora i preduzetnika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik