Veliki nameti malim preduzetnicima

Bez autora
Mar 14 2012

Najveća prepreka osnivanju i uspešnom poslovanju malih i srednjih preduzeća u Srbiji, jeste veliki broj nameta. Kao prvi korak podrške države preduzetnicima neophodno je ukidanje parafiskalnih mera. Veliki broj parafiskalnih nameta, čak 258, glavna su prepreka otvaranju novih malih i srednjih preduzeća, jer to nijedan preduzetnik ne može da izdrži i zbog toga se mnoga preduzeća gase.Saradnja sa političkim strankama neminovna je radi rešavanja nekih problema.

Veliki nameti malim preduzetnicimaNajveća prepreka osnivanju i uspešnom poslovanju malih i srednjih preduzeća u Srbiji, jeste veliki broj nameta. Kao prvi korak podrške države preduzetnicima neophodno je ukidanje parafiskalnih mera, saglasni su privrednici. Saradnja sa političkim strankama neminovna radi rešavanja nekih problema.

Veliki broj parafiskalnih nameta, čak 258, glavna su prepreka otvaranju novih malih i srednjih preduzeća, jer to nijedan preduzetnik ne može da izdrži i zbog toga se mnoga preduzeća gase, saglasili su se preduzetnici u emisiji Oko ekonomije.

Iako složni u oceni da privrednici ne treba da budu deo bilo koje političke opcije, smatraju da je to neminovno kako bi se rešili neki od problema.

Predsednik asocijacije malih i srednjih preduzeća Milan Knežević, koji je stao iza ekonosmkog programa Srpske napredne stranke, objašnjava da je podržao program one stranke za koju su mislili da najbolje zastupa interese preduzetnika i da je to jedini motiv političkog angažovanja.

Vlasnik kompanije Todor, Mirko Todorović smatra da nije bitno biti u politici da bi se ostvarili neki interesi.

"Nakon 22 godine rada, kada sam postigao vrhunac karijere, imao sam moralnu obavezu, zbog svog iskustva koje sam sakupio u privredi, da doprinesem boljitku i to ne treba shvatiti kao politički motiv, niti imam političkih ambicija", rekao je Todorović objašnjavajući svoje političko angažovanje u Ujedininjenim regionima Srbije.

"Politika treba da služi da otvori puteve ka boljitku, a ostalo je na privrednicima", rekao je koordinator za mala i srednja preduzeća u Privrednoj komori Srbije Aleksandar Gračanac.

Predsednica Udruženja poslovnih žena Sanja Popović Pantić smatra da bi privrednici trebalo da se okupljaju u strukovna udruženja, da budu konstruktivni i da donose mere za podsticaj prevrednog razvoja.

Prema njenim rečima, to mogu ako im niko ne može okačiti političku etiketu.

"Prava pomoć preduzetnicima je paket nefiniansijske i finansijske podrške. Iz regiona vidimo da mere nefinanasijkse mere podrazumevaju sisteme vaučera, država subvencioniše razne vrste kosultatntskih usluga, što je kod nas prisutno, ali nedovoljno razvijeno, taj sistem tek treba da profunkcioniše", obajšnjava Popović Pantić.

Predsednica Udruženja poslovnih žena smatra da je, kada je reč o finansijskoj podršci, to teži slučaj. "Treba krenuti od onog osnovnog, a to je poreska reforma koje se uporno zaobilazi i na koju ima dosta pritužbi", rekla je ona.

Porezi na plate u Nemačkoj duplo manji

Prema njenim rečima, koleginice iz Nemačke bile su zaprepašćene kada su čule da su porezi na plate i doprinose skoro 60 odsto, jer je u toj zemlji porez duplo manji.

Pantićeva je podsetila, da je kao posledica istraživanja koje je udruženje sprovelo zajedno sa Ministarstvom ekonomije, otvoren prvi konkurs za razvoj, konkursa Fonda za razvoj, specijalno za žene.

Međutim, i tu ima manjkavosti, jer je kriterijumom da žena mora biti vlasnik 51 odsto preduzeća, velikom broju preduzetnica uskraćena mogućnost dobijanja pomoći iz fonda, pošto praksa govori da u najboljem slučaju u porodičnom biznisu žena poseduje najviše 50% kapitala.

Predsednik asocijacije malih i srednjih preduzeća Milan Knežević rekao je da njegovo iskustvo kao predsednika udruženja tekstilnih radnika jeste da osam godina nisu nikada imali nikakav uticaj na Vladu i na donošenje zakona koji se direktno njih tiču i koji bi unapredili poslovnje u Srbiji.

"Ključni problem je taj što je država uspostavila odnos prema privrednicima takav da uzme sve, a preduzetniku šta ostane. To je dovelo do toga da je 32 odsto predzueća, od 6.300 koliko ih ima, opstalo", objasnio je Kenežević.

Knežević je istakao da sada ne treba ulaziti u kredite, jer fizička lica ogovaraju privatnom imovinom za poslovanje.

Koordinator za mala i srednja preduzeća u Privrednoj komori Srbije Aleksandar Gračanac objašnjava da je osnovna uloga Privredne komore Srbije pomaganje malim i srednjim preduzećima i da se u tom pravcu i radilo u prethodnom periodu kroz razgovore sa Premijerom i donošenje Uredbi.

"Utiče se na smanjenje svih parafisklanih poreza i spuštanje nameta, u proteklom periodu taj proces je bio usporen zbog zakonskih nesuglasica. Kako da se nađe rešenje da se odloži plaćanje svih poreskih obaveza, predložen period od 6 meseci, ali je to nerealno. Od donošenja zakona ostavlja se godinu dana da se isplate dugovanja sa glavnicom, a da se otpišu kamate", objašnjava Gračanac.

Todorović kaže da se mora zaustaviti otpuštanje radnika i zatvaranje porodičnih firmi i gazdinstava.

Ukidanje parafiskalnih nameta

"To se može postići tako što bi se ukinulo 258 parafiskalnih nameta, koji čine 1,5 milijardi evra, što je jedna trećina poreza i doprinosa", rekao je predsednik kompanije Todor.

"Ministarstvo finansija mora se postaviti granica koliko se preduzetnici mogu opteretiti nametima, do koje sume će da plaćaju", smatra Todorović.

Privrednici su se složili da nedostaje edukacija i priprema mladih da budu preduzetnici, kao i da je obavezno da se država uozbilji i izgradi institucije koje će štiti mala i srednja preduzeća.

Za angažovanje mladih zalaže se i predsednica Udruženja poslovnih žena, i ističe da je neophodno da se dijalozi privrednika nastave, jer je to jedini način da se dođe do rešenja.

"Najnovije istraživanje kaže da mlade žene rađe ulaze u posao i da su uspešnije u dobijanju subvencija, jer bolje sastavljaju projekte", kaže Sanja Popović Pantić.

"Potrebna je veća transparentnost javnih nabavki, vi nemate nigde informacije o pozivima na javni konkurs, trebalo bi da se napravi sajt na kojem bi se postavljali pozivi kada je država proučilac", smatra Popović Pantić.

Ona smatra da je trenutna situacija najpogodnija za poslovanje u sektoru obrazovanja, jer se tu mogu plasirati nove tehnologija, a da se trenutno ne može zaraditi u ličnim biznisima, kao što su saloni lepote.

Predsednik asocijacije malih i srednjih preduzeća smatra da je neophodno uraditi pet stvari da bi se obezbedilo poslovanje u Srbiji, a to su oročeno plaćanje na 60 dana svih, poreska reforma, borba protiv sive ekonomije i crnog tržišta i stimulisanje zapošljavanja kroz budžet, a ne kroz partijske fondove.

Gračanac je najavio da se u okviru paketa mera koje čekaju novu vladu i projekt razvojne banke koja će pomoći pokretanje preduzetništva i da je već odvojena jedna količina novca koje čeka pokretanje, kao i da to i Evropska Unija očekuje od nas.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik