Više od 150 malih i srednjih preduzeća unaprijedilo poslovanje uz pomoć 25 mentora

Bez autora
Jan 25 2024

U Crnoj Gori više od 150 mikro, malih i srednjih preduzeća do sad je učestvovalo u mentoring programu Ministarstva ekonomskog razvoja, a čak 95 odsto njih je istaklo da im je ovo iskustvo značajno doprinijelo unapređenju poslovanja i ostvarivanju razvojnih ciljeva.

To je saopšteno na događaju "Izbor mentora godine - MENTOR AWARD 2022/2023", koji je organizovalo Ministarstvo ekonomskog razvoja.

Državni sekretar Ministarstva ekonomskog razvoj Goran Jovetić podsjetio je da u tom resoru u kontinuitetu podržavaju mikro, mala i srednja preduzeća, navodeći da su programu mentoringa, koji predstavlja vid nefinansijske podrške, veoma posvećeni.

Ukazao je na efekte mentoring programa i njegove rezultate.

"Ako pogledamo brojke, 156 preduzeća je imalo priliku da koristi mentoring program, od kojih je njih više od 95 odsto izrazilo zadovoljstvo programom, za koji smatraju da im je izuzetno pomogao u njihovom razvoju", naveo je Jovetić.

Kazao je da je u okviru programa uključeno 25 sertifikovanih mentora koji su direktno vezani za sami program i pomažu preduzećima.

"Za ovu godinu smo planirali nastavak programa, koji će u narednom periodu biti unaprijeđen. Poseban fokus tokom programa biće na obučavanju preduzeća da koriste japanski model i način rada – KAIZEN, čiji je cilj da se svaki dan dodatno unapređuje rad", rekao je Jovetić.

Šef kancelarije JICA za Balkan Ueki Masahiro podsjetio je da ta agencija ima dugu istoriju kad je u pitanju mentoring program, navodeći da su ponosni što se on sprovodi u Crnoj Gori od 2008. godine.

"Mentoring je profesionalna usluga, koja je bazirana na japanskom modelu, sa posebnim akcentom na razvoj i podršku malim i srednjim preduzećima. Mentoring predstavlja proces zajedničkog rada između mentora i kompanija kad je u pitanju analiza trenutne situacije i definisanje narednih aktivnosti u cilju njihovog daljeg razvoja. Program uključuje i konsalting u smislu traženja fondova, podršku u traženju partnera i korišćenja novih tehnologija", naveo je Masahiro.

Pojasnio je da kompanije, nakon mentoring programa, imaju vrlo vidljive rezultate kao što su povećanje prodaje, veća prisutnost na tržištu, podjela struktura unutar kompanije, kao povećan broj korisnika usluga.

Za najbolje mentore godine izabrani su Filip Mihailović, koji je dobio prvu nagradu, Ivana Tomašević, kojoj je pripalo drugo mjesto, a treći je Dragan Bulatović.

Događaj je organizovan u okviru projekta "Jačanje i širenje mentoring usluga u zemljama Zapadnog Balkana- faza III" realizuje Ministarstvo ekonomskog razvoja u okviru Sporazuma o tehničkoj saradnji između vlada Japana i Crne Gore, a posredstvom tog Vladinog resora i Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA).

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik