Za 12 mjeseci u Kaknju registrovano samo 11 novih firmi: Uplašili se recesije

Bez autora
Jan 17 2012

Tokom posljednje tri godine u Kaknju opada broj registrovanih fizičkih i pravnih lica, na što je, prema analizi općinske službe nadležne za poduzetništvo, najveći uticaj imala recesija. To se posebno odnosi na fizička lica kao pravne subjekte, dok pravna lica ipak pokazuju znake poslovnog dinamizma. Za proteklih 12 mjeseci 2011. godine u ovom gradu registrovano je samo jedanaest novih firmi u svojstvu pravnih lica pretežno u oblasti trgovine i usluga. Podaci koje nam je prezentirao općinski načelnik Mensur Jašarspahić Suri pokazuju da je na području ove općine u 2011. godini među privrednim subjektima bilo registrovano 398 fizičkih lica - najviše u obrtu (129), javnom prevozu (94), trgovini (93), ugostiteljstvu (82) i taksi-prevozu (48).

Za 12 mjeseci u Kaknju registrovano samo 11 novih firmi: Uplašili se recesijeTokom posljednje tri godine u Kaknju opada broj registrovanih fizičkih i pravnih lica, na što je, prema analizi općinske službe nadležne za poduzetništvo, najveći uticaj imala recesija.

To se posebno odnosi na fizička lica kao pravne subjekte, dok pravna lica ipak pokazuju znake poslovnog dinamizma.

Za proteklih 12 mjeseci 2011. godine u ovom gradu registrovano je samo jedanaest novih firmi u svojstvu pravnih lica pretežno u oblasti trgovine i usluga.

Podaci koje nam je prezentirao općinski načelnik Mensur Jašarspahić Suri pokazuju da je na području ove općine u 2011. godini među privrednim subjektima bilo registrovano 398 fizičkih lica - najviše u obrtu (129), javnom prevozu (94), trgovini (93), ugostiteljstvu (82) i taksi-prevozu (48).

Naglo opadanje

Dvije godine ranije (2009) poslovne aktivnosti imalo je 639 fizičkih lica, najviše u obrtu i trgovini. Naglo opadanje započelo je 2010. godine, kada se taj broj smanjio na 574, pri čemu su najčešće zatvarane trgovine i ugostiteljske radnje, što upućuje na zaključak da su Kakanjci smanjili ličnu potrošnju, a jači trgovački lanci ugušili male trgovce hrane i robe široke potrošnje.

Kod pravnih lica i poslovnih jedinica prestanak privredne aktivnosti bio je blaži. Sa 490 u 2009. godini broj registrovanih subjekata u 2010. je opao na 480, dok ih je bilo 455. Iz predočenih podataka uočava se da su prestanku rada češće pribjegavale firme organizovane kao pravna lica, dok su poslovne jedinice lakše opstajale.
Otvaranje novih i zatvaranje ranije otvorenih firmi u Kaknju se tokom prošle godine nije značajnije odrazilo na nezaposlenost. Na kraju januara 2011. bile su registrovane 6.194 nezaposlene osobe, a sedam mjeseci kasnije 6.108.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik