Za mali biznis 655.000 maraka

Bez autora
Oct 10 2012

Gradska razvojna agencija je u cilju pomoći preduzetnicima koji se bave malim i mikrobiznisom ove godine iz grantovskih sredstava izdvojila 495.000, a iz sredstava garantnog fonda 160.000 maraka. Agencija pomaže sektor malih i srednjih preduzeća kroz Centar za mali biznis, a on je namijenjen onima koji se bave malim i mikrobiznisom kao što su zanatstvo, domaća radinost ili početak nekog biznisa. Time se želi omogućiti poboljšanje standarda ovih najugroženijih kategorija stanovništva. Gradska razvojna agencija zajedno sa Novom bankom daje kredite privrednicima u iznosu do 50.000 maraka i žirant je za 50 odsto traženih sredstava. Agencija svake godine pomaže privrednicima kroz grantovska sredstva u iznosima od 3.000 do 10.000 maraka u zavisnosti od lota na koji apliciraju.

Za mali biznis 655.000 marakaGradska razvojna agencija je u cilju pomoći preduzetnicima koji se bave malim i mikrobiznisom ove godine iz grantovskih sredstava izdvojila 495.000, a iz sredstava garantnog fonda 160.000 maraka.

Rekao je ovo “Glasu Srpske” rukovodilac sektora za marketing u Gradskoj razvojnoj agenciji Vladimir Damjanović.

Prema njegovim riječima, Agencija pomaže sektor malih i srednjih preduzeća kroz Centar za mali biznis, a on je namijenjen onima koji se bave malim i mikrobiznisom kao što su zanatstvo, domaća radinost ili početak nekog biznisa.

- Time se želi omogućiti poboljšanje standarda ovih najugroženijih kategorija stanovništva. Gradska razvojna agencija zajedno sa Novom bankom daje kredite privrednicima u iznosu do 50.000 maraka i žirant je za 50 odsto traženih sredstava - istakao je Damjanović.

Naglasio je da Agencija svake godine pomaže privrednicima kroz grantovska sredstva u iznosima od 3.000 do 10.000 maraka u zavisnosti od lota na koji apliciraju.

- Udruženje Drvo klaster okuplja više malih privrednika koji se bave preradom drveta i koji su se udružili radi lakšeg opstanka na tržištu. Zahvaljujući udruživanju dobijaju pomoć kroz stručno usavršavanje, izlazak na sajmove, pravne savjete i finansijski podsticaj - kazao je Damjanović.

Istakao je da do osnivanja Gradske razvojne agencije nije bilo ovih vidova pomoći u gradu.

- Podsticaji iz sredstava granta se dijele na osnovu kriterijuma i pravilnika Agencije, a iznosi su definisani po lotovima. Sve  te dokumente je usvojila Skupština grada. Ove godine je 495.000 maraka dodijeljeno iz grantovskih sredstava, a iz sredstava garantnog fonda 160.000 maraka - rekao je Damjanović.

Dodao je da sva preduzeća koja dobiju finansijska sredstva su proizvodna ili se bave proizvodno-uslužnom djelatnošću.

- I u sljedećem periodu ćemo nastaviti da pomažemo sektor malog i srednjeg preduzetništva u Banjaluci kroz sve ove projekte, a najznačajniji je Tehnološki biznis park čiji se početak realizacije očekuje u idućoj godini.

Nova radna mjesta

U okviru projekta dodjele novca za razvoj sektora malih i srednjih preduzeća u julu su podijeljeni podsticaji za 72 preduzetnika.

- Projekat je realizovala Služba grada i Gradska razvojna agencija. U okviru realizacije ovog projekta otvoreno je 200 novih radnih mjesta - rekli su u Administrativnoj službi grada.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik