Za ove djelatnosti nisu potrebne fiskalne kase

Bez autora
Jan 22 2024

Vlada Republike Srpske donijela je danas Uredbu o djelatnostima za čije obavljanje ne postoji obaveza evidentiranja prometa preko elektronskog fiskalnog uređaja.

Djelatnosti za čije obavljanje ne postoji obaveza evidentiranja prometa preko elektronskog fiskalnog uređaja su vazduhoplovni prevoz putnika, u dijelu koji se odnosi na međunarodni saobraćaj, pružanje bankarskih usluga i usluga osiguranja, osim djelatnosti mjenjačnica, djelatnosti advokata koji su članovi Advokatske komore Republike Srpske.

Takođe, to su i djelatnosti kockanja i klađenja koje su obuhvaćene Računarskim sistemom Ministarstva finansija i na taj način se evidentira njihov promet i vrši nadzor, kao i djelatnosti vjerskih organizacija.

Obaveza evidentiranja prometa preko elektronskog fiskalnog uređaja ne postoji ni za djelatnost prodaje poljoprivrednih proizvoda proizvedenih na sopstvenim porodičnim poljoprivrednim gazdinstvima direktno krajnjem potrošaču u proizvodnim objektima seoskih i porodičnih gazdinstava, te prodaja sopstvenih poljoprivrednih proizvoda na tezgama na tržnicama, na tezgama van tržnica i otvorenim prostorima.

Oslobađanja u uredbi se odnose samo za one djelatnosti kod kojih je način njihovog obavljanja specifičan, te je veoma teško provesti evidentiranje putem novih fiskalnih uređaja, što ne znači da u ovom oblastima ne postoji obaveza izdavanja računa definisanih materijalnim propisima i evidentiranja svih prihoda u poreskom smislu, navodi se u saopštenju Biroa za odnose sa javnošću Vlade Srpske.

Vlada se danas upoznala i sa informacijom o realizaciji projekta za konkurentnu i inovativnu domaću ekonomiju “EU za oporavak poslovanja” (EU4Business Recovery) u 2023. godini.

Cilj projekta je podrška razvoju privatnog sektora u BiH i ublažavanje negativnih efekata kovida 19 u metalnom i drvnom sektoru, proizvodnji tekstila, odjeće, kože i obuće te poljoprivredi i ruralnom razvoju.

U realizaciji projektnih aktivnosti učestvovale su relevantne institucije Republike Srpske u koordinaciji Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju.

Do sada je odobren 171 projekat od čega su aplikanti iz Republike Srpske realizovali 66 ili 39 odsto. Ukupna vrijednost realizovanih projekata iz Srpske je 7.928.098 evra od čega 5.406.041 evra grant sredstava.

Na današnjoj sjednici Vlada se upoznala i sa Informacijom o realizaciji programa teritorijalne saradnje u 2023. godini.

Programi evropske teritorijalne saradnje su raspoloživi zemljama članicama i zemljama u procesu pristupanja EU, a radi se o programima prekogranične, transnacionalne i međuregionalne saradnje.

Učešće republičkih institucija u radu operativnih struktura je ograničeno i za sada učestvujemo samo u programima prekogranične saradnje.

Potrebno je uključenje i u programe transnacionalne i međuregionalne saradnje što je i predloženo u zaključku koji će biti dostavljen i institucijama na nivou BiH.

Uključenjem republičkih institucija u strukture ovih programa moguće je povećati apsorpciju sredstava iz fondova EU za aplikante iz Republike Srpske i obezbijediti podršku za republičke institucije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik