Burger King počinje sa prodajom veganskih nagetsa u Britaniji

M.D.
Jan 16 2022

Burger King je počeo da prodaje veganske nagetse u Velikoj Britaniji i na taj način postao prvi veliki restoran brze hrane u zemlji koji se odlučio na ovakav korak.

Nagetse, koje je odobrilo Vegansko društvo (The Vegan Society), Burger King je kreirao u partnerstvu sa The Vegetarian Butcher, koristeći biljne proteine. Lanac restorana istiće da veganski nagetsi imaju isti ukus kao i oni “regularni”.

Inače, veganski nagetski su dodatna stavka u rastućem vegetarijanskom i veganskom meniju Burger Kinga u Velikoj Britaniji. Tokom 2020. godine, u jelovnik je uključen Rebel Vhopper, odnosno hamburger na biljnoj bazi, dok se prošle godine na meniju našao i Vegan Roiale, odnosno veganski sendvič sa “pilećim” mesom.

Izvršni direktor Burger Kinga u Velikoj Britaniji, Alasdair Murdoch, objasnio je da je ovo samo korak ka ispunjenju cilja da do 2030. godine 50% jelovnika bude namenjeno vegetarijancima i veganima. Takođe, kompanija je obećala i da će smanjiti emisiju gasova staklene bašte za 41% po restoranu do iste godine.

Inače, studija iz 2021. godine pokazala je da nevegetarijanska ishrana proizvodi 59% više gasova staklene bašte nego vegetarijanska.

I drugi restorani u Britaniji takođe nude nove jelovnike koji sadrže proizvode bez mesa. Tako su se na meniju “Subway-a” našla dva nova veganska sendviča, dok “Dominos” uvodi novu „feferoni picu“ bez mesa.

Prema podacima “The Vegan Society-a”, broj vegana u Velikoj Britaniji bio je 600.000 u 2019. godini, u odnosu u 2014. godinu kada ih je bilo 150.000.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik