Čokolade iz Novog Sada izvozićemo već u 2021.

Bez autora
Mar 05 2020

Bari Kalebo (Barry Callebaut), vodeći svetski proizvođač visokokvalitetnih čokolada i proizvoda od kakaa, danas je počeo izgradnju fabrike čokolade u Srbiji.

Beograd se može pohvaliti Muzejom čokolade, a vojvođanska "prestonica" će uskoro moći svetskom fabrikom. Bari Kalebo će to biti prva fabrike u jugoistočnoj Evropi a najsavremenije fabričko postrojenje u Novom Sadu, imaće proizvodni kapacitet 50 hiljada tona.

Ukupni obim investicije tokom petogodišnjeg perioda trebalo bi da dostigne 50 miliona evra (56,7 miliona švajcarskih franaka) a očekuje se da fabrika počne sa radom do 2021. godine.

"U skladu sa našom strategijom 'pametnog rasta', novo fabričko postrojenje u Novom Sadu će nam omogućiti da proširimo naše poslovanje u regionu i snabdevamo postojeće i nove kupce širokim asortimanom čokolada, smeša i punjenja. Fabrika će predstavljati regionalni centar iz koga će Bari Kalebo čokoladom snabdevati tržišta jugoistočne Evrope koja se ubrzano razvijaju", rekao je na otvaranju radova generalni direktor grupe, Antoan de Sen-Afrik.

Godišnju prodaju vrednu 7,3 milijarde švajcarskih franaka (6,5 milijardi evra) u fiskalnoj 2018-2019. godini, Bari Kalebo sa sedištem u Cirihu je ostvario iz 60 proizvodnih postrojenja širom sveta u koima je zaposleno više od 12 hiljada radnika.

Kompanija snabdeva celokupan prehrambeni sektor, od industrijskih prehrambenih proizvođača do zanatskih i profesionalnih firmi, kao što su konditori, poslastičari, pekari, hoteli, restorani i ugostiteljski objekti. Dva zaštićena globalna brenda koja opslužuju i ispunjavaju sve specifične potrebe prethodno pomenutih klijenata sa istančanim ukusom su "kalebo" (Callebaut) i "kakao bari" (Cacao Barry).

Ceremoniji polaganja kamena temeljca, koju je predvodio predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, prisustvovali su i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, glavni izvršni direktor Bari Kalebo grupe Antoan de Sen-Afrik, regionalni potpredsednik za Istočnu Evropu, Bliski istok i Afriku Rohier van Slehter i generalni menadžer za jugoistočnu Evropu, Stojan Kemera.

Za fer odnos prema farmerima

Bari Kalebo grupa je posvećen prelasku na održivu proizvodnju čokolade do 2025. godine, čime će se osigurati buduće zalihe kakaoa i poboljšati životni standard primarnih poljoprivrednih proizvođača. Grupa pruža podršku fondaciji Kokoa horajzons (Cocoa Horizons), čiji je cilj održiva budućnost kakaoa i čokolade.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik