Crnogorskom pršutu otvorena vrata ruskog tržišta

Bez autora
Mar 20 2013

Šest proizvođača mesa i mesnih prerađevina iz Crne Gore, nakon godinu dana dodatnog usaglašavanja standarda, dobilo je i konačnu saglasnost ruskih inspekcijskih organa da proizvode mogu izvoziti na tržište Ruske Federacije. Mogućnost da proizvode plasiraju na veliko i zahtjevno tržište Rusije dobili su MI "Goranović" iz Nikšića, Mesopromet iz Bijelog Polja, Gradina company iz Rožaja, Interprodukt i Nani prom sa Cetinja, kao i Pantomarket iz Herceg Novog. Ovo je zvanična i konačna odluka Federalne službe za veterinarsku i fitosanitarnu kontrolu Ruske Federacije, koja je donijeta nakon ranije preliminarne saglasnosti iz 2012. godine, a koja je podrazumijevala niz koraka u ispunjavanju neophodnih uslova.

Crnogorskom pršutu otvorena vrata ruskog tržištaŠest proizvođača mesa i mesnih prerađevina iz Crne Gore, nakon godinu dana dodatnog usaglašavanja standarda, dobilo je i konačnu saglasnost ruskih inspekcijskih organa da proizvode mogu izvoziti na tržište Ruske Federacije – saopšteno je Pobjedi iz Ambasade Crne Gore u Moskvi.

Mogućnost da proizvode plasiraju na veliko i zahtjevno tržište Rusije dobili su MI ,,Goranović“ iz Nikšića,  Mesopromet iz Bijelog Polja, Gradina company iz Rožaja, Interprodukt i Nani prom sa Cetinja, kao i Pantomarket iz Herceg Novog.

- Ovo je zvanična i konačna odluka Federalne službe za veterinarsku i fitosanitarnu kontrolu Ruske Federacije, koja je donijeta nakon ranije preliminarne saglasnosti iz 2012. godine, a koja je podrazumijevala niz koraka u ispunjavanju neophodnih uslova – kaže za Pobjedu ambasador Crne Gore u Moskvi Zoran Jocović.

Dostigli standarde

On napominje da je informaciju koju je dobila početkom marta crnogorska ambasada proslijedila nadležnim u Crnoj Gori uobičajenom diplomatskom procedurom, posredstvom Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Ambasador Jocović objašnjava da je tokom proteklih godinu dana, na zahtjev ruske federalne službe, trebalo otkloniti nedostatke koji su konstatovani tokom zajedničke kontrole proizvoda i objekata crnogorskih proizvođača mesa i suhomesnatih proizvoda. Kontrolu su, podsjeća ambasador, ruski inspektori sproveli u oktobru i novembru 2011. godine.

- Potrebno je bilo da navedeni proizvođači ispune standarde u skladu sa onima koji važe u Carinskom savezu, koji pored Rusije, čine Bjelorusija i Kazahstan. U međuvremenu je Veterinarska uprava Crne Gore, preko Ambasade Crne Gore,  dostavila Federalnoj službi za veterinarsku i fitosanitarnu kontrolu Ruske Federacije rezultate naknadnih nalaza i garancije o ispunjavanju standarda od crnogorskih proizvođača iz oblasti mesne industrije – kaže ambasador Jocović.

Važan i prvi korak

On smatra da su dozvole za izvoz na rusko tržište, nakon skoro tri godine nastojanja da se dobiju, veoma važan korak za crnogorske proizvođače hrane, posebno nakon učešca i uspješnog predstavljanja crnogorskih proizvođača na Međunarodnom sajmu proizvođača hrane i konditerskih proizvoda – PRODEXPO 201, u februaru ove godine u Moskvi.

- Ovo je, naravno, samo korak ka velikom tržištu. Ostaje da proizvođači mesa u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, koje je organizovalo prvo predstavljanje crnogorskih proizvođača ruskom tržištu, kao i Veterinarskom upravom Crne Gore koja je svo ovo vrijeme kordinirala saradnju crnogorskih preduzeća sa nadležnim u Rusiji, definišu dalje korake. To je utoliko važnije, što će budući izvoznici mesa i mesnih prerađevina, morati pažjivo da vode računa, da prihvaćeni standardi, prije izvoza budu do kraja ispoštovani, posebno u dijelu koji se odnosi na veterinarsku i fitosanitarnu kontrolu – kaže Jocović.

Šansa i za ostale

Ambasador Crne Gore u Moskvi Zoran Jocović kaže da se može očekivati da će naknadno, dozvolu za izvoz proizvoda, dobiti i preduzeće Monstat sa Cetinja, nakon ponovljene zajedničke kontrole ruske i crnogorske inspekcije.

Ta kontrola bi, kako dodaje, mogla biti uskoro organizovana.

To što se šest crnogorskih proizvođača u ovom momentu našlo na listi preduzeća trećih zemalja koja mogu uvoziti meso i mesne prerađevine na rusko tržište, ne znači, prema riječima Jocovića, da je to konačan spisak.

- Ovim, naravno, nijesu zatvorena vrata ostalim proizvođačima mesa iz Crne Gore, spremnim za izvoz mesa na rusko i tržišta Trgovinskog saveza kojeg čine Rusija, Bjelorusija i Kazahstan. Na ovim tržištima su već prisutne najpoznatije svjetske kompanije za proizvodnju, preradu i izvoz mesa. U okviru dalje saradnje u ovoj oblasti i u skladu sa procedurama, ubuduće bi se mogli kandidovati i drugi crnogorski proizvođači – ističe ambasador Jocović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik