Dobili tužbu zbog sira: Čija je feta?

Bez autora
Jun 18 2020

Grčka je formalno od Evropske unije zatražila da se započnu zakonske procedure protiv države Danske zbog prisvajanja feta sira.

"Ministar poljoprivrede je odobrio aktivaciju zakonskih procedura Evropske komisije protiv Danske zbog narušavanja propisa o oznakama porekla robe", navelo je Ministarstvo poljoprivrede Grčke u saopštenju.

Feta je prepoznatljiv, amblemski grčki prozvod, kažu iz ministarstva, dodajući da je Danska "odbila da sarađuje" po pravilima Evropske unije.

Ovo je omogućilo danskim proizvođačima da proizvode "imitaciju fete" i da izvoze "imitacije sireva EU" u zemlje koje nisu članice Evropske unije, kažu u Atini.

Feta sir je jedno od brojnih jela i pića specifičnih za neki region oko koga se spore evropske zemlje, kako bi uspostavile i zadržale zvanično mesto porekla proizvoda, piše portal Grik reporter.

Tokom 2005. godine Evropski sud pravde odbio je žalbu Nemačke i Danske, podržanu od Francuske i Velike Britanije, kojom bi bilo ostvareno pravo njihovih proizvođača da nastave sa korišćenjem imena feta sira za beli, salamurom natopljen sir proizveden u tim zemljama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik