Dobit Plantaža oko 320.000 eura

Bez autora
Nov 02 2017

Prema izvještajima o poslovanju, za prvih devet mjeseci 2017. godine, Kompanija "13. Jul Plantaže" je ostavarila dobit koja iznosi 320.229 eura, što je približno na nivou istog perioda prošle godine. Posmatrajući podatke u 2017. u odnosu na 2016. godinu možemo konstatovati da su ukupni prihodi veći za 9 odsto, a od toga prihodi od prodaje čine osam odsto, tu se posebno ističu prihodi sa domaćeg tržišta koji su ostvarili rast od 18 odsto - gdje je rast prihoda od flaširanih proizvoda čak 14 odsto, saopšteno je iz kompanije „Plantaže“.

Dobit Plantaža oko 320.000 euraPrema izvještajima o poslovanju, za prvih devet mjeseci 2017. godine, Kompanija "13. Jul Plantaže" je ostavarila dobit koja iznosi 320.229 eura, što je približno na nivou istog perioda prošle godine.

„Posmatrajući podatke u 2017. u odnosu na 2016. godinu možemo konstatovati da su ukupni prihodi veći za 9 odsto, a od toga prihodi od prodaje čine osam odsto, tu se posebno ističu prihodi sa domaćeg tržišta koji su ostvarili rast od 18 odsto - gdje je rast prihoda od flaširanih proizvoda čak 14 odsto“, saopšteno je iz kompanije „Plantaže“.

Takođe u okviru domaćih prihoda ostvaren je značajan rast prihoda od voća jer je ove godine proizvedeno i prodato oko 1.200 tona breskve i 2.300 tona stonog grožđa, a takođe je ostvaren rast prihoda od ribe, maloprodaje i ugostiteljskih usluga.

Kompanija “13. jul Plantaže” je u proizvodnoj 2016/2017 godini, ukupno ubrala 14.189.255 kg vinskog grožđa crnih i bijelih sorti, što je bilo manje od planiranog prinosa.

“Smanjenje prinosa nastalo je zbog specifičnih vremenskih uslova. Naime, ova godina spada u red izazovnijih, imajući u vidu ekstremne vremenske uslove, koji su je pratili (kasni mrazevi, dugo ne zabilježene visoke ljetnje temperature, ekstremna suša i vjetar). Usled ovih razloga količina ubranog grožđa je bili umanjena u odnosu na planiranu, ali sirovina je bila izuzetnog kvaliteta, tj. ova godina je po kvalitetu jedna od boljih”, navodi se u saopštenju.

Na osnovu uzorkovanja i procjene kvaliteta ubranog grožđa, iz Plantaža poručuju, das a sigurnošću mogu reći da je Berbe 2017. najmanje na nivou, možda i istorijski najbolje, Berbe 2011. iz koje su se dobile sirovine za velika vina.

“S obzirom na okolnosti i složene uslove u kojima je berba realizovana, sada kada je, konačno grožđe u podrumima, možemo zaključiti da je i ova berba bila veoma uspješna”, navodi se u saopštenju.

Takođe posmatrajući 2017. u odnosu na 2016. godinu, ostvaren je rast troškova od devet odsto.

„Razlog rasta ukupnih troškova je u rastu troškova materijala i energije, kao posljedica povećanja proizvodnje u odnosu na isti period prošle godine, a razlog svega navedenog je ubrzano flaširanje zbog investicije zamjene postojeće i time nabavke nove linije za flaširanje.

Na osnovu ovih rezultata, postignutih u prvih devet mjeseci, do kraja poslovne godine, na osnovu trendova prodaje se već sada, može zaključiti da će ovo biti još jedna uspješna poslovna godina Plantaža, sa veoma pozitivnim poslovnim rezultatom“, saopšteno je iz Plantaža.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik