Franca će otkupljivati i prerađivati voće

Bez autora
Jan 24 2019

Kompanija Franca iz Bijelog Polja najavila je izgradnju velike hladnjače koja će moći da prihvati sav višak voća koji se proizvede na teritoriji opštine. Vlasnik i direktor kompanije Hilmija Franca kazao je da namjerava da pokrene i proces prerade voća kako bi sa novim proizvodima izašli na tržište. Novim projektom ta kompanija poznata po proizvodnji i preradi mesa će se okušati i u preradi svih vrsta voća. U tom cilju formirana je kooperativa koju čine pet preduzeća sa kojom će se u narednom periodu,kako očekuju, povezati preko stotinu proizvođača voća. Posebnu pažnju posvetićemo jagodičastom voću, prvenstveno malinama, čiji su se proizvođači proteklih godina suočavali sa problemom otkupa. Buduća hladnjača koju planiramo da izgradimo u okviru postojećeg fabričkog kompleksa biće u mogućnosti da primi sav rod koji se bude proizveo na području opštine.

Franca će otkupljivati i prerađivati voćeKompanija Franca iz Bijelog Polja najavila je izgradnju velike hladnjače koja će moći da prihvati sav višak voća koji se proizvede na teritoriji opštine. Vlasnik i direktor kompanije Hilmija Franca kazao je Radiju Crne Gore da namjerava da pokrene i proces prerade voća kako bi sa novim proizvodima izašli na tržište.

Novim projektom ta kompanija poznata po proizvodnji i preradi mesa će se okušati i u preradi svih vrsta voća.

U tom cilju formirana je kooperativa koju čine pet preduzeća sa kojom će se u narednom periodu,kako očekuju, povezati preko stotinu proizvođača voća.

„Posebnu pažnju posvetićemo jagodičastom voću, prvenstveno malinama, čiji su se proizvođači proteklih godina suočavali sa problemom otkupa. Buduća hladnjača koju planiramo da izgradimo u okviru postojećeg fabričkog kompleksa biće u mogućnosti da primi sav rod koji se bude proizveo na području opštine. U bjelopoljskoj opštini ima oko 500 malinara čiji će se broj nakon izgradnje hladnjače, prema našim očekivanjima, duplirati. Planiramo da maline u manjim pakovanjima distribuiramo ugostiteljskim i trgovinskim preduzećima širom Crne Gore i regiona a očekujemo da će dio naći mjesta i na evropskom tržištu“, rekao je Franca.

On procjenjuje da bjelopoljski voćari godišnje mogu otkupnim centrima da ponude oko 1.000 tona voća, što daje velike mogućnosti za njihovu preradu, a potom da kroz finalni proizvod nađu mjesto na tržištu.

Sagovornik RCG podsjeća da se nekadašnja“ Budimka“, preduzeće za preradu voća, uspješno bavila otkupom i preradom voća čiji su proizvoda bili poznati širom nekadašnje Jugoslavije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik