Govedina čeka zeleno svjetlo

Bez autora
Oct 21 2020

Interventni otkup i nastavak plasmana goveđeg mesa u Tursku omogućili su opstanak domaćim stočarima, a ukoliko u tu zemlju do kraja godine bude izvezeno i dodatnih 600 tona govedine, biće smanjeni postojeći tržišni viškovi na farmama.

Plasman još 600 tona mesa u Tursku juče je zatražio ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac na sastanku sa turskim ambasadorom u BiH Haldunom Kočom.

- Time bismo realizovali otvorenu kvotu od 3.000 tona, te u značajnoj mjeri umanjili postojeće viškove i olakšali poslovanje našim primarnim proizvođačima - rekao je Košarac.

Na sastanku, koji je održan u Ambasadi Turske, Košarac je ukazao na potrebu zaštite domaće proizvodnje i primarnih proizvođača, između ostalog, kroz rješavanje problema tržišnih viškova, nastalih usljed pojave i širenja pandemije “kovida 19”.

On je najavio da će u narednom periodu biti razgovarano i o definisanju kvota za izvoz mesa u idućoj godini, pri čemu će se insistirati da se odobrena kvota poveća za minimalno 2.000 tona, čime bi otvorena kvota u narednoj godini bila 5.000 tona.

Predsjednik Udruženja uzgajivača tovne junadi u RS Goran Mitrović rekao je za “Glas Srpske” da bi izvozom dodatne količine do kraja ove godine sa domaćeg tržišta bilo sklonjeno još oko 2.000 bikova.

- To bi bio odličan potez. Svaki korak ka otvaranju novog ili unapređenju položaja na postojećem tržištu treba pozdraviti. Obezbjeđenje izvoza kvalitetnog domaćeg mesa, posebno u vrijeme pandemije virusa korona, za svakog uzgajivača junadi znači mnogo - kazao je Mitrović.

On je dodao da je dobar dio tržišnih viškova u Srpskoj riješen zahvaljujući interventnom otkupu koji je omogućila Vlada Srpske, kao i nastavku izvoza u Tursku, koji je jedno vrijeme bio zakočen.

- Ima još nešto malo grla na farmama koja su prispjela za klanje i izvoz i očekujemo da će i to u narednom periodu biti riješeno - rekao je Mitrović, dodavši da na svojoj farmi uzgaja oko 3.500 grla.

Plasman mesa u Tursku iz BiH nastavljen je u septembru, poslije višemjesečnog zastoja, a ugovore za izvoz sa turskom kompanijom “Tareks” sklopile su firme “ZP-komerc” iz Bijeljine i “Šišović” iz Rakitnog.

Komitet


Staša Košarac i Haldun Koč razgovarali su i o komitetu za saradnju u oblasti poljoprivrede između BiH i Turske, koji će biti održan početkom novembra. Košarac je najavio da će sa nadležnim ministrima iz Srpske i FBiH definisati strateški pristup kada je u pitanju oblast poljoprivrede, kako bi BiH imala jedinstven stav na predstojećem bilateralnom komitetu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik