Gubitak Plantaža 1,55 miliona eura

Bez autora
May 02 2018

Na redovnoj sjednici Odbora direktora Kompanije 13. Jul Plantaže, kojom je predsjedavao prof.dr Veselin Vukotić, razmatrani su rezultati poslovanja Kompanije u prvom kvartalu 2018. godine. Prema izvještajima o poslovanju, za prvi kvartal 2018. godine Kompanija 13. Jul Plantaže je iskazala ukupan prihod koji iznosi 2.7 miliona eura i veći je 33 odsto u odnosu na predhodnu godinu. Posebno ohrabruju pokazatelji da su prihodi od flaširanih proizvoda na crnogorskom tržištu veći 68 odsto, a na tržištu Kine veći su za gotovo tri puta.

Gubitak Plantaža 1,55 miliona euraNa redovnoj sjednici Odbora direktora Kompanije «13. Jul Plantaže», kojom je predsjedavao prof.dr Veselin Vukotić, razmatrani su rezultati poslovanja Kompanije  u prvom kvartalu 2018. godine.

Prema izvještajima o poslovanju, za prvi kvartal 2018. godine Kompanija “13. Jul Plantaže” je iskazala ukupan prihod koji iznosi 2.7 miliona eura i veći je 33 % u odnosu na predhodnu godinu.

Posebno ohrabruju pokazatelji da su prihodi od flaširanih proizvoda na crnogorskom tržištu veći 68%, a na tržištu Kine veći su za gotovo tri puta (index 292).

Prema istom izvještaju Kompanija je u ovom periodu ostvarila gubitak koji iznosi 1.547.620 eura, što je 5% manje od prošle godine.

Odbor direktora Kompanije je analizirajući izvještaje zaključio da je ova pojava, gubitka u prvom kvartalu godine karakteristična u poslovanju ovakvog privrednog sistema, jer su rashodi u ovom period veći od ostvarenih prihoda, iz razloga što je ovo period intenzivnih ulaganja u vinogradarsko-voćarsku proizvodnju, a rast prihoda u odnosu na ostvarene troškove karakterističan je za treći i četvrti kvartal godine, kada se prihodi povećavaju prodajom breskve, stonog grožđa, kao i pojačanom prodajom flaširanih proizvoda koja je karakteristična za turističku sezonu u Crnoj Gori.

Time se do kraja poslovne godine, kada se poslovni ciklusi završe, bilansi stabilizuju. Konstantovano je i da će tokom maja biti stavljene u funkciju dvije velike investicije i to : linija za flaširanje kapaciteta 10.000 flaša na sat, u vrijednosti od 2,5 miliona eura i kotao na bio masu u vrijednosti pola miliona eura.

U toku su i investicije na podizanju zasada vinograda, breskve i kajsije u vrijednosti od preko 1,2 miliona eura.Veselin Vukotić, predsjednik Odbora direktora je ovim povodom zaključio da se, već sada, na osnovu trendova prodaje, može reći da će ovo, biti još jedna uspješna poslovna godina Plantaža, sa pozitivnim poslovnim rezultatom.

«Uz ovako ozbiljan rast prodaje, kao i seriju uspjeha na svjetskim sajmovima, jubilarna 55 godina postojanja Kompanije je započela i padom ukupnih troškova, koji su u prvom kvartalu manji za 2%, pa možemo biti zadovoljni početkom poslovne godine Plantaža» - zaključuje Vukotić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik