Junice iz Srbije izvozili u Tursku kao bh. meso

Bez autora
Mar 15 2020

Nekoliko kompanija iz BiH uvozilo je junice iz Srbije, a to meso prodavale kao bh. proizvod, između ostalog i u Tursku, kazao je to jučer za „Dnevni avaz“ ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac.

Na naše pitanje jesu li određene kompanije iz FBiH uvozile stoku iz Srbije i prodavale je kao bh. proizvod, Košarac je kazao da postoje takve indicije te da je to definitivno i konstatirano u nalazima Kancelarije za veterinarstvo BiH“.

Pojačane kontrole

- U narednom periodu bit će pojačane kontrole kako iz BiH tako i iz Turske. Svi oni koji budu kršili ugovorene prakse ispadat će iz ovog posla – kategoričan je Košarac.

Dodao je da je Ured za veterinarstvo BiH, radeći svoj posao, uočio određenu vrstu nedostataka u definiranom načinu izvoza mesa iz BiH u Tursku.

- Izvoz mesa u Tursku nije zabranjen, nego je privremeno obustavljen dok se ne otklone nedostaci. Mi smo naslijedili model kako se meso izvozi u Tursku, koji je za mene neprihvatljiv jer trenutno klanje radi samo jedna klaonica u BiH, a ima ih više certificiranih za taj posao. Sve klaonice koje ispunjavaju uslove trebaju na jednak način da se bave ovim poslom, a ne da postoje privilegovane – pojasnio je Košarac.

Prema njegovim riječima, posao izvoza mesa u Tursku zaključuje kompanija „Tareks“, koja je osnovana za tu svrhu.

Monopol tržišta

- To je monopolistički pristup. Razgovarao sam s predstavnicima te kompanije i oni su spremni da se u ovaj posao uključi veći broj klaonica. O tome sam informirao entitetske resorne ministre i oni su dali saglasnost da se broj kompanija poveća. Kada dobijemo konačni spisak klaonica koje taj posao žele da rade i koje su certificirane, zakazat ćemo novi sastanak i dogovoriti da se osigura otkup isključivo domaće stoke. Ovogodišnji planirani izvoz je 8.000 tona mesa, a za sada odobreno nam je 3.000. Očekujem da ćemo finalnu verziju spiska kompanija koje će u budućnosti raditi ovaj posao imati u narednih deset dana – istakao je Košarac.

Neodgovorni pojedinci ugrožavaju državni posao

Podsjećamo da ovo nije prvi put da BiH ima problema s izvozom svojih proizvoda na strana tržišta. Tako je u avgustu 2016. godine Rusija privremeno zabranila uvoz voća iz BiH, jer je jedna naša kompanija „podvalila“ 18 tona gvinejskih breskvi kao bh. proizvod. Slična situacija bila je i u januara 2018. godine, kada je ponovo zabranjen izvoz jabuka u Rusiju, jer je opet jedna naša kompanija „podvalila“ poljske jabuke kao bh. proizvod.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik