Mljekara Nika duplirala broj kooperanata

Bez autora
Jan 13 2019

Mljekara Nika iz Nikšića završila je uspješno prošlu godinu i planirane promete prebacila 15 odsto, saopštio je njen izvršni direktor Tadija Šljukić i dodao da je duplo povećan broj kooperanata od kojih se otkupljuje mlijeko. Nika ima značajne proizvodne kapacitete i u jednoj smjeni može da preradi 35 tona mlijeka, ali isporuku diktira tržište, na kojem je situacija dosta teška, kazao je Šljukić. Riječ je o staroj gradskoj mljekari sa najvećim kapacitetom prerade u Crnoj Gori u kojoj je proizvodnja oživljena u avgustu 2017. godine. Prema riječima Šljukića, domaćim proizvođačima položaj na tržištu dosta je poboljšala promocija crnogorskih proizvoda kroz akciju Kupujmo domaće Privredne komore i ministarstava poljoprivrede i finansija.

Mljekara Nika duplirala broj kooperanataMljekara Nika iz Nikšića završila je uspješno prošlu godinu i planirane promete prebacila 15 odsto, saopštio je njen izvršni direktor Tadija Šljukić i dodao da je duplo povećan broj kooperanata od kojih se otkupljuje mlijeko.

"Nika ima značajne proizvodne kapacitete i u jednoj smjeni može da preradi 35 tona mlijeka, ali isporuku diktira tržište, na kojem je situacija dosta teška", kazao je Šljukić agenciji Mina biznis.

Riječ je o staroj gradskoj mljekari sa najvećim kapacitetom prerade u Crnoj Gori u kojoj je proizvodnja oživljena u avgustu 2017. godine.

Prema riječima Šljukića, domaćim proizvođačima položaj na tržištu dosta je poboljšala promocija crnogorskih proizvoda kroz akciju Kupujmo domaće Privredne komore (PKCG) i ministarstava poljoprivrede i finansija.

"Akcija je dijelom uticala na rast i poboljšanje pozicije prerađivača i proizvođača iz Crne Gore", naveo je Šljukić.

On je dodao da je uvoz glavna barijera koja kompaniji otežava poslovanje, jer je cijena uvoznih mlijeka u otkupu od farmera i više od 30 odsto jeftinija nego u Crnoj Gori, posebno u okruženju - Srbiji i Bosni i Hercegovini (BiH).

"Najskuplje plaćen litar otkupnog mlijeka u Evropi je u Crnoj Gori. Problem je što je sirovina mnogo skuplja nego u regionu, a ima je manje od potrebnog", ocijenio je Šljukić.

U kompaniji se sa manjkom sirovine bore širenjem područja za otkup, pa mlijeko od kooperanata preuzimaju sa područja Šavnika i Žabljaka, a uskoro, kako najavljuje Šljukić, kreću i ka Pljevljima.

"Dosadašnja otkupna zona, uz područje Nikšića, su Danilovgrad i Zeta. Imamo oko 160 kooperanata, što je duplo više nego prethodne godine", naveo je Šljukić.

Nika u zimskom periodu proizvodi oko deset tona mlijeka, a na smanjenu prodaju tokom decembra i početkom januara, prema njegovim riječima, značajno utiče Božićni post.

"Nadamo se da će tokom proljećnih dana proizvodnja porasti, a posebno u periodu ljetnje sezone", dodao je Šljukić.

Govoreći o poslovnim planovima za ovu godinu, Šljukić je rekao da im je glavni cilj nastavak razvoja kompanije, koja svakodnevno raste, iako nije davno počela sa radom.

Nika je na početku prošle godine imala 33 radnika, a u ovu godinu ušla je sa 48 zaposlenih.

U Mljekari Nika rad je obnovljen nakon dvogodišnje pauze u avgustu 2017. godine, a iz stečaja je za 910 hiljada eura godinu ranije kupila nikšićka firma F.M.L. vlasništvo porodice Šljukić, koja se već duže bavi preradom mlijeka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik