Neto dobit Podravke 15,4% viša nego lani

Bez autora
Jul 26 2020

Podravka grupa u prvom je polugodištu ove godine ostvarila neto dobit od 161,6 milijuna kuna, što predstavlja rast od 15,4 posto u odnosu na isto razdoblje lanjske godine, priopćili su iz koprivničkog prehrambenog diva.

– Rast prodaje organskog asortimana uz istovremenu kontrolu operativnih troškova rezultirao je rastom profitabilnosti – objašnjavaju. Prihodi od prodaje u tom su razdoblju uvećani pak za 105,8 milijuna kuna ili 4,9 posto, na 2,25 milijardi kuna, na što je utjecao rast prihoda u oba poslovna segmenta, Prehrane i Farmaceutike.

Rast na svim frontama

Segment Prehrane ostvario je 1,76 milijardi kuna prihoda od prodaje, što je rast za 70,7 milijuna kuna u odnosu na prethodnu godinu. U okviru navedenog segmenta gotovo svi poslovni programi ostvarili su rast prihoda od prodaje – vlastitih brendova od 6,2 posto, odnosno za 97,9 milijuna kuna, dok je najveći rast u iznosu od 45,2 mil. kuna ostvaren kod poslovnih programa Kulinarstvo, a kod Mesnih proizvoda, jela i namaza u iznosu od 21,6 mil. kuna. Kod poslovnog programa Riba zabilježen je rast prihoda od prodaje u iznosu od 14 milijuna kuna, Dječja hrana, slastice i snack rasli su 12,1 milijun kuna, a Podravka hrana za 6,9 mil. kuna u odnosu na usporedno razdoblje godinu prije.

Poslovni program Žito i Lagris zadržao je prihode od prodaje na razini prošle godine najvećim dijelom zbog negativnog utjecaja od kretanja prihoda u kategoriji svježih pekarskih proizvoda, primarno na tržištu Slovenije i Italije, ističu iz Podravke. Farmaceutika je ostvarila 490,3 mil. kuna prihoda od prodaje, što predstavlja rast od 35,1 milijun kuna, poglavito zahvaljujući kategoriji Bezreceptni program od 12,2 mil. kuna, a kategorija Lijekovi na recept od prodaje je utržila 8,5 mil. kuna više. Po regijama, najveći rast prihoda u iznosu od 68,5 mil. kuna zabilježen je u Adria regiji, potom u srednjih Europi (za 30,4 mil. kuna) te istočnoj Europi (za 5,6 mil. kuna) dok su zapadna Europa i prekooceanske zemlje ostvarile 3,6 mil. kuna rasta.

Brzo odgovorili na izazove

 – Unatoč brojnim negativnim utjecajima na ukupno gospodarstvo uzrokovanim bolesti COVID-19, uspjeli smo brzom transformacijom poslovanja odgovoriti na razne izazove te ostvariti rezultate na koje svi zajedno moramo biti ponosni. Razdoblje koje je pred nama bit će vrlo zahtjevno i izazovno, međutim, vjerujemo kako ćemo unatoč tome nastaviti s pozitivnim razvojem našeg poslovanja – naglasio je Marin Pucar, predsjednik uprave Podravke, nakon što je Nadzorni odbor te kompanije na jučerašnjoj sjednici potvrdio nerevidirane rezultate poslovanja grupacije.

Nadzorni odbor je, ističe se u priopćenju, izrazio veliko zadovoljstvo i podršku svim naporima koji su učinjeni kako bi kompanija i u otežanim uvjetima poslovanja u vrijeme koronavirusa (rast cijena sirovina i ambalaže, rast cijena usluga prijevoza te otežani uvjeti isporuke proizvoda, utjecaj tečajnih razlika, izraženija kompleksnost poslovanja u gastrosegmentu i slično) nastavila poslovanje s pozitivnim trendovima u odnosu na prethodno usporedno razdoblje, što još jednom potvrđuje činjenicu o sposobnosti prilagodbe poslovanja i u nepredviđenim, izvanrednim situacijama.

Iz Podravke su se nedavno pohvalili i isplatom jednokratne nagrade zaposlenicima od 1000 kuna neto u znak zahvale za doprinos ostvarenim rezultatima i izniman angažman zbog epidemije koronavirusa, koja im je isplaćena uz uvećani regres do visine maksimalnog neoporezivog iznosa od 3000 kuna neto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik