Pасте продажбата на врвни вина на „Tиквеш“

Bez autora
May 18 2015

Винарската визба „Тиквеш“ во првиот квартал од годинава оствари бруто-добивка од 97,6 милиони денари, што е повеќе за 6 отсто, односно за 5,7 милиони денари во однос на истиот период од минатата година, покажуваат неревидираните финансиски резултати на компанијата. Порастот на бруто-добивката е резултат на зголемените приходи од продажба и тоа за 10 отсто кај домашниот и за 6 отсто на странските пазари. „Тиквеш“ забележа зголемување и на добивката од редовното работење за 7,7 милиони денари во однос на истиот период лани, достигнувајќи вредност од 12,5 милиони денари.

Винарската визба „Тиквеш“ во првиот квартал од годинава оствари бруто-добивка од 97,6 милиони денари, што е повеќе за 6 отсто, односно за 5,7 милиони денари во однос на истиот период од минатата година, покажуваат неревидираните финансиски резултати на компанијата.

Порастот на бруто-добивката е резултат на зголемените приходи од продажба и тоа за 10 отсто кај домашниот и за 6 отсто на странските пазари. „Тиквеш“ забележа зголемување и на добивката од редовното работење за 7,7 милиони денари во однос на истиот период лани, достигнувајќи вредност од 12,5 милиони денари.

„Овие резултати ни овозможуваат да продолжиме со нашите планови за инвестиции во натамошна модернизација на процесите во винарницата и производството на врвни уникатни вина, како и на нивна промоција надвор од земјава, истовремено промовирајќи ја и Македонија како винска земја“, вели генералниот директор на „Тиквеш“, Игор Илиевски. Тој е оптимист дека успесите на компанијата ќе продолжат и во наредните квартали, доколку надворешните фактори, вклучувајќи ги и климатските услови за производство на грозје, овозможат реализација на плановите за зголемување на откупот од 20 отсто во однос на лани, што би значело зголемување на производството и пласман на врвни вина.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik