Pitomača postaje središte svijeta za čajeve: Proizvodit će se 400 milijuna vrećica

Bez autora
Dec 08 2019

Malena Pitomača postala je “središte svijeta” za čajeve. Spider grupa otvorila je jučer u Poduzetničkoj zoni Rakita u Kladarama najveću i najmoderniju tvornicu čaja u ovom dijelu Europe. U roku od 10 mjeseci pogon je sagrađen na 4000 četvornih metara i opremljen, a sve je stajalo 28 milijuna kuna. Godišnja će se proizvodnja s dosadašnjih 300 povećati na 400 milijuna vrećica biljnih čajeva. Polovica investicije financirana je iz europskih fondova, što nam je vrlo značajno. Tvornica će raditi u tri smjene, što je za u ruralno mjesto s niskom stopom zaposlenosti iznimno značajno, objašnjava Denis Nemčević, predsjednik uprave Spider grupe.

Pitomača postaje središte svijeta za čajeve: Proizvodit će se 400 milijuna vrećica čajaMalena Pitomača postala je “središte svijeta” za čajeve. Spider grupa otvorila je jučer u Poduzetničkoj zoni Rakita u Kladarama najveću i najmoderniju tvornicu čaja u ovom dijelu Europe.

U roku od 10 mjeseci pogon je sagrađen na 4000 četvornih metara i opremljen, a sve je stajalo 28 milijuna kuna. Godišnja će se proizvodnja s dosadašnjih 300 povećati na 400 milijuna vrećica biljnih čajeva.

Iz fondova EU 14 mil. kuna

– Polovica investicije financirana je iz europskih fondova, što nam je vrlo značajno. Tvornica će raditi u tri smjene, što je za u ruralno mjesto s niskom stopom zaposlenosti iznimno značajno – objašnjava Denis Nemčević, predsjednik uprave Spider grupe.

Trenutno je 150 zaposlenih, a ta će se brojka već u idućoj godini povećati, na svim razinama, od uzgoja, prerade do pakirnice, i to za približno 20 novih radnika.

– Vertikalno smo integrirano poduzeće, od polja do stola. Imamo vlastitu proizvodnju na 200 hektara, kooperaciju na 1000 hektara, vlastitu preradu oko 1800 tona suhog bilja i finalni proizvod. S povećanjem prodaje, porast će nam i potrebe za biljem, što automatski povlači i pozitivne efekte za sve članice grupacije – kaže Nemčević.

U Spider grupi prva u nizu od polja do stola tvrtka je Biofarma, koja se bavi proizvodnjom na vlastitoj organskoj plantaži. Slijede kooperacija Đolta, zadužena za otkup bilja, Jan Spider, čiji je posao prerada bilja koje sami proizvedu ili “skupljaju” po svijetu. Tvrtka Herbarium finalizira proizvodnju, a podršku svima pruža posljednja u lancu Spider grupa.

Osim što opremaju vlastiti kućni brend Naturavita čajeve, usmjereni su isključivo na izvoz.

Partnerstvo s Evertonom

– Kapacitete povećavamo isključivo zbog izvoza, jer smo u tom segmentu povezani s našim talijanskim partnerom Evertonom iz Genove. Njihov je glavni posao proizvodnja privatne marke za velike trgovačke lance Europe – otkriva Nemčević.

Upravo im je Everton, koji proizvodi instant pića i ima vlastitu tvornicu za opremanje čajeva u Indiji, širom otvorio vrata europskog i svjetskog tržišta, a ta suradnja traje već pet godina. Učvršćena je i zajedničkim vlasničkim udjelima pa tako talijanski partneri posjeduju dionice Spider grupe, a ona dionice Evertona.

– I prije smo snabdijevali sirovinom velike tvornice čajeva po Europi, kao što su Twinings i Teekanne. Nemjerljiv je, pak, naš sinergijski efekt s Evertonom, konkurentiniji smo i bolje su nam mogućnost. U Indiji će se, tako, opremati pravi čajevi, a u Pitomači biljni – ističe Denis Nemčević.

Proizvedu sami ili u kooperaciji 600 do 700 tona kamilice godišnje. S drugim biljem u Hrvatskoj teško da bi bili konkurentni, ili ono u našoj zemlji ni ne raste, pa strateške artikle nabavljaju na izvoru – hibiskus u Nigeriji, šipak u Bugarskoj i Čileu, zeleni čaj u Vijetnamu, Indiji, Senegalu.

Posebno su ponosni na vlastiti kućni brend Naturavita čajeve, koji je rebrendiran prije nekoliko godina. Postupnom promjenom od tradicionalnih čajeva prema modernim okusima, prate trendove i kod nabavke sirovina, u okusima i pakiranju, a to će biti posebno naglašeno kroz novi proizvodni pogon.

Denisu Nemčeviću tek su 34 godine, a na čelu je obiteljske tvrtke od 2013. godine, kada mu je umro otac Nikola. Tvrtku je osnovala majka Jasna 1990. godine. Majka je danas članica uprave za prodaju, a sestra Diana Bartolić zadužena je za kvalitetu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik