Plantaže predstavile novo vino "Epoha"

Bez autora
Nov 15 2017

Sinoć je nakon završne večeri modne manifestacije Plantaže Fashion Week Montenegro u vinskoj riznici, inpozantnom vinskom podrumu Šipčanik, upriličena ekskluzivna premijerna degustacija novog crvenog vina "Epoha" kompanije "13. jul - Plantaže". Direktor prodaje i marketinga ,,Plantaža” Veselin Đurišić je, pozdravljajući goste, istakao da su kao kompanija prošle godine osvojili više od 30 medalja i priznanja, od kojih su najveće istorijski uspjeh crnogorskih vina i zlato na najvećoj svjetskoj vinskoj smotri - Dekanter u Londonu, pa Dekanteru Azija, te velikim vinskim smotrama u Beču, Ljubljani i Sofiji.

Kompanija Sinoć je nakon završne večeri modne manifestacije Plantaže Fashion Week Montenegro u vinskoj riznici, inpozantnom vinskom podrumu Šipčanik, upriličena ekskluzivna premijerna degustacija novog crvenog vina "Epoha" kompanije "13. jul - Plantaže".

Direktor prodaje i marketinga "Plantaža" Veselin Đurišić je, pozdravljajući goste, istakao da su  kao kompanija prošle godine osvojili više od 30 medalja i priznanja, od kojih su najveće istorijski uspjeh crnogorskih vina i zlato na najvećoj svjetskoj vinskoj smotri - Dekanter u Londonu, pa Dekanteru Azija, te velikim vinskim smotrama u Beču, Ljubljani i Sofiji.

"Pokazali smo da je Crna Gora zemlja velikih vina, da je vino brend u koji i mi i Crna Gora treba da vjerujemo, nešto što treba da se njeguje, štiti i nešto sa čim ćemo sigurno u svijetu biti visoko kotirani kada je vinska scena u pitanju. Plantaže će dosta raditi na razvoju vinskog turizma, pospješavanju turističke ponude Crne Gore, razvoju novih proizvoda. Dosta se trudimo da neke destinacije, kao što je Skadarsko jezero, promovišemo, kao i sve lijepe vrijednosti Crne Gore, poput mode večeras". - zaključio je Đurišić.

Ovom prilikom iz Plantaža su najavili i održavanja “Prve međunarodna konferencija o Vrancu i drugim crnogorskim autohtonim sortama vinove loze” koja će se održati 20. i 21. novembra i koja će dati odgovore na dileme o najstarijim sortama regiona i njihovim genetskim vezama te genetskim vezama sa popularnim svjetskim sortama.

Direktor prerade grožđa i proizvodnje vina i jakih pića Bojan Gašović kazao je da su vino i moda uvijek bili dobar spoj, jer imaju tu mogućnost da bez puno priče i objašnjenja spajaju ljude različitih kultura, nacija i običaja.

Mi se u "Plantažama" uvijek trudimo da imamo vina koja će imati jedinstven i prepoznatljiv stil i u kojima će se godinama uživati u svim metropolama širom svijeta. Slogan novog vina "Epoha" je "Trag u vremenu.“ Tu je "Epoha" kao period zbog kojeg rastemo i razvijamo se na vinskoj sceni uspješno, diktirajući trendove na ovim prostorima, prateći i parirajući svjetskim brendovima – zaključio je Gašović.

Vino Epoha je proizvedena od sorti Cabernet Sauvignon i Merlot, odnos je 65% (Cabernet) i 35% (Merlot). Grožđe je ubrano sa mikrolokaliteta Šipčanik, koji se najbolje pokazao za uzgoj ovih sorti. Berba 2012, iz koje je ovo vino, je bila zlatna berba kad se radi o kvalitetu sorti kaberne i merlo. Vino je odležavalo 4 godine u bačvi od francuskog hrasta, a jednu godinu u flaši.

Vino je rubin crvene boje. Miris višeslojan, dominiraju džemaste arome crnog i plavog voća, protkane  začinskim tonovima slatkog korjena uz nagovještaj crne čokolade i kafe. Na ukusu elegantno, kompleksno i puno sa mekanim taninima, prijatnih kisjelina. Dominiraju tonovi zrelog voća, šljive i kupine, protkan prefinjenim tonovima čokolade i kafe.

Vino ima veliki potencijal za odležavanjem, pa se očekuje da starenjem u boci dobija dodatno na kvalitetu. Degustacija Epohe je upriličena u atmosferi moderne di-džej zabave, za sve zvanice, koje su uživale u ovom fantastičnom aranžmanu, a koji je za ovu priliku preobratio veliku vinsku riznicu kakva je Šipčanik danas.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik